Thorwald Jørgensen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thorwald Jørgensen
Thorwald Jørgensen, theremin.png
Algemene informatie
Volledige naam Thorwald Jørgensen
Land Vlag van Nederland Nederland Vlag van Noorwegen Noorwegen
Werk
Genre(s) Klassiek / Modern Klassiek
Instrument(en) Theremin
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Thorwald Jørgensen is een Nederlandse bespeler van de theremin (ook wel: "thereminist" genoemd).

Jørgensen studeerde Klassiek Slagwerk in Utrecht en Tilburg. Na zijn studie legde hij zich toe op het bespelen van de theremin. Hij studeerde interpretatie en techniek bij Saskia Boon (voormalig celliste van het Koninklijk Concertgebouworkest). Jørgensen treedt op als solist met orkesten in binnen- en buitenland. Daarnaast vormt hij een duo met pianist Thijn Vermeulen en ook met harpiste Renske de Leuw.

Verschillende internationale festivals nodigden Jørgensen uit voor concerten, zoals Music and Beyond (Ottawa, Canada), Festival Electromagnética (Santiago, Chili), Rio X Harpfestival (Rio de Janeiro, Brazilië), Thereminology (Moskou en Sint-Petersburg, Rusland), Node (Lausanne, Zwitserland), Hands Off (Londen en Scarborough, UK), Without Touch (Lippstadt, Duitsland), Festival Classique (Den Haag), het International Film Festival Rotterdam en het Bach Festival (Dordrecht). Verder gaf Thorwald Jørgensen solo-concerten door heel Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Canada en Rusland.

In Nederland gaf Jørgensen theremin-masterclasses aan het conservatorium van Rotterdam en Amsterdam. Daarnaast is hij vaste docent tijdens de jaarlijkse Theremin Summer Academy in Colmar, Frankrijk. Inmiddels heeft hij samengewerkt met diverse gerenommeerde orkesten en ensembles, zoals Philharmonie Zuid Nederland, de Canadian Chamber Players, het Nederlands Theater Orkest, het Zeeuws Orkest, Quator CoryFeye en het Ragazze Quartet.

Het originele repertoire dat voor de theremin is geschreven heeft Jørgensens warme belangstelling. Naast het speuren naar vergeten composities voor het instrument probeert hij ook hedendaagse componisten te inspireren tot nieuwe werken. Zo zijn er inmiddels diverse werken voor Jørgensen gecomponeerd door componisten uit Nederland, Engeland, Rusland, Canada, Oezbekistan en Libanon. Een volledig overzicht met alle composities is te vinden op zijn website.

Instrument[bewerken]

Op maat gemaakte theremin en Moog Etherwave Pro theremin

Jørgensen bezit een speciaal voor hem vervaardigd instrument, waarvan de vormgeving én het geluid geïnspireerd zijn op de originele RCA theremin uit de jaren 30. Het instrument is gebouwd door Thierry Frenkel (techniek) en Michel Chazot (behuizing).

Momenteel bespeelt hij een Moog Etherwave Pro.

Externe links[bewerken]