Naar inhoud springen

Thracisch graf van Kazanlak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Thracisch graf van Kazanlak
Werelderfgoed cultuur
Thracisch graf van Kazanlak
Land Vlag van Bulgarije Bulgarije
Coördinaten 42° 37′ NB, 25° 24′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 44
Inschrijving 1979 (3e sessie)
Kaart
Thracisch graf van Kazanlak (Bulgarije)
Thracisch graf van Kazanlak
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Thracisch graf van Kazanlak (Bulgaars: 'Казанлъшка гробница', Kazanlŭshka grobnitsa) is een onderdeel van een grote Thracische necropolis aan de rand van de Bulgaarse stad Kazanlak.

Het bestaat uit een smalle gang en een ronde grafkamer, beide versierd met muurschilderingen van onder andere een Thracisch paar tijdens een begrafenisfeest. Het monument dateert uit de 4e eeuw v. Chr. en staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De schilderijen behoren tot de best bewaarde Bulgaarse meesterwerken uit de hellenistische periode.

Het graf bevindt zich nabij de oude Thracische hoofdstad Seuthopolis, in een streek waar meer dan duizend graven van Thracische koningen en edelen te vinden zijn. De zittende vrouw van één der muurschilderingen wordt afgebeeld op het muntstuk van 50 Bulgaarse stotinki, uitgegeven in 2005.

In 2008 ontdekten wetenschappers Oudgriekse inscripties op de koepel.[1] De eerste geeft de naam van de schilder, Kodzimases. De opdrachtgever is vermeld als "Roigos zoon van Seuthes". Roigos heerste rond 280 v.Chr. over het Odrysisch koninkrijk.

Zie de categorie Thracian Tomb of Kazanlak van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.