Huisnetwerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Thuisnetwerk)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een huisnetwerk is een datanetwerk dat gebruikt wordt in huizen. Oorspronkelijk werden huisnetwerken vooral gebruikt voor het verbinden van computers onderling en computers met een breedbandmodem. Tegenwoordig worden huisnetwerken echter ook gebruikt om andere apparaten, zoals spelcomputers, internetprotocol (IP)-telefoons en IPTV-settopboxen te verbinden. Huisnetwerken zijn echt doorgebroken met de introductie van breedbandinternet, vanaf 2000 in Nederland.

Huisnetwerken zijn bijzondere datanetwerken[bewerken]

Er zijn twee belangrijke oorzaken waardoor niet alle datanetwerken geschikt zijn als huisnetwerk:

  • In de meeste huizen is geen netwerkbeheerder aanwezig die in staat is een datanetwerk goed te beheren.
  • Slechts weinig mensen zijn bereid in hun huis bekabeling aan te brengen uitsluitend ten behoeve van een huisnetwerk. Om die reden wordt bij de aanleg van nieuwe huisnetwerken in de praktijk vaak gekozen voor draadloze (wifi-) oplossingen, of voor oplossingen die gebruik maken van in nieuw opgeleverde woningen reeds aanwezige (bijvoorbeeld, en in de huidige praktijk met name, telefoon- of elektriciteits-) bekabeling.

Soorten huisnetwerken[bewerken]

Huisnetwerken vervoeren eigenlijk altijd IP-verkeer. Op de laag daaronder (dat wil zeggen, in het OSI-model) verschillen ze wel, maar lijken ze eigenlijk allemaal erg sterk op ethernet. De verschillende huisnetwerken onderscheiden zich met name op OSI laag 1 en 0.

  • Ethernet maakt gebruik van Cat5 (10BASE-T)-bekabeling en is de de facto-standaard voor computernetwerken. Het grote nadeel van huisnetwerken gebaseerd op ethernet is dat voor de aanleg ervan extra kabels gelegd dienen te worden, aangezien nieuw gebouwde woonhuizen nog steeds niet standaard met dit type bekabeling worden opgeleverd.
  • Wifi is een draadloos netwerk dat ook steeds vaker als huisnetwerk gebruikt wordt. Wifi is oorspronkelijk ontwikkeld voor de zakelijke markt. Het gevolg daarvan is dat wifi-netwerken voor de gemiddelde consument te ingewikkeld zijn om goed en veilig te configureren. Daarnaast is hun snelheid van gegevensoverdracht slechts beperkt en afhankelijk van de afstand tussen de zender en de ontvanger. Bij te grote afstanden of te veel obstakels tussen zender en ontvanger, is er helemaal geen gegevensoverdracht meer mogelijk.
  • HomePNA is een technologie die oorspronkelijk gebruikmaakte van bestaande telefoonbekabeling in huis om, naast telefonie, ook data te transporteren. Versie 2 van dit protocol is een tijdje populair geweest in de Verenigde Staten, totdat wifi echt doorbrak en HomePNA verslagen heeft. In Nederland is HomePNA nooit echt doorgebroken vanwege het beperkte aantal telefoonstopcontacten per huis en het veelvuldig gebruik van ISDN en/of huiscentrales, beide zaken die de goede werking van HomePNA in de weg staan. De huidige versie (3.0) kan ook gebruikmaken van bestaande coax-bekabeling. Het aantal coax-aansluitingen per huis is in de meeste landen nog kleiner dan het aantal telefoonaansluitingen, wat de inzetbaarheid lastig maakt. Een groot voordeel is wel de hoge snelheden die gehaald worden (200 Mbps) en de ongevoeligheid voor storingen. HomePNA wordt met name ingezet in de zakelijke markt, bijvoorbeeld in hotels en ziekenhuizen bij de overstap van analoge tv naar IPTV.
  • HomePlug is een technologie waarbij de gegevensoverdracht plaatsvindt over het elektriciteitsnet. Het hyperoniem Power Line Communication (PLC) bestaat al decennia, maar door een gebrek aan standaardisatie en relatief lage snelheden van gegevensoverdracht is het nog steeds niet echt doorgebroken. In de zomer van het jaar 2006 zouden de eerste producten volgens de HomePlug AV-standaard op de markt komen, die een snelheid van 200 Mbps zouden moeten kunnen halen. Begin 2005 heeft de chipfabrikant DS2 ook al een PLC-oplossing op de markt gebracht die 200 Mbps haalde, maar deze voldeed niet aan de HomePlug-standaard. PLC is in een aantal Europese landen, waaronder Spanje, Italië en België, al succesvol ingezet voor met name het transport van IPTV-verkeer vanaf een DSL-modem tot de settopbox bij de tv.