Thunderbolt (interface)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Thunderbolt (eerder Light Peak genoemd) is een eigen interface die ontworpen is door Intel om randapparatuur te verbinden via een serial bus met een computer. Thunderbolt is bedoeld als een vervanging voor de huidige bussen, zoals SCSI, SATA, USB, FireWire en PCI Express. Thunderbolt zorgt ervoor dat het aantal verschillende soorten poorten op een computer aanzienlijk kan worden verminderd. Thunderbolt zorgt er eveneens voor dat vele, oude bussen gecombineerd kunnen worden tot een poort, maar waarvan de prestaties niet voldoende zijn om aan de nieuwste technologieën zoals eSATA en DisplayPort te ondersteunen; Thunderbolt heeft meer dan genoeg bandbreedte om welk protocol dan ook te ondersteunen. Intel belooft snelheden tot 10Gbps, tweemaal zo snel als USB 3.0.

Momenteel maakt Intel gebruik van koperdraad, maar in de toekomst wil het bedrijf overschakelen naar glasvezel. Hierdoor zou men de snelheid kunnen opdrijven tot 100Gbps.[1]

Als eerste werden (een aantal modellen van) Apples Mac computers uitgerust met Thunderbolt. Sinds juli 2012 heeft Lenovo de nieuwste modellen laptops zoals de Thinkpad T430s en de L530 uitgerust met een Thunderbolt-interface.