Thundercats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ThunderCats
Genre Animatie, sciencefiction, actie
Speelduur 22 minuten
Bedenker Ted Wolf
Hoofdrollen Earl Hammond
Earle Hyman
Larry Kenney
Lynne Lipton
Bob McFadden
Peter Newman
Doug Preis
Gerianne Raphael
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 23 januari 1985
Einde 29 september 1989
Afleveringen 130
Seizoenen 2
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

ThunderCats is een Amerikaanse animatieserie bestaande uit 130 afleveringen, verspreid over 4 seizoenen, die in de Verenigde Staten werd uitgezonden van 1985 tot 1990. Eind jaren 80 is de serie ook in België uitgezonden op VTM. In Nederland werd ThunderCats op de buis gebracht door de AVRO.

De serie werd geschreven door Leonard Starr. De karakters werden bedacht door Tobin Wolf.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De serie gaat over bewoners van de planeet Thundera, een groep katachtige humanoïden die op zoek gaan naar een ander thuis nadat hun planeet onbewoonbaar werd. Onderweg worden ze aangevallen door een stel mutanten en hun ruimteschip wordt onherstelbaar beschadigd. Jaga, de oudste ThunderCat, die het ruimteschip bestuurt, offert zichzelf op om er zeker van te zijn dat het schip aankomt op de bestemming, Third Earth. De andere Thundercats, die zich van geen kwaad bewust zijn, liggen vredig te slapen in speciale tijdcapsules.

Eens aangekomen op de nieuwe planeet, Third Earth genaamd, merken ze een merkwaardige verandering op. Lion-O, die dezelfde leeftijd had als de Thunderkittens WillyKit en WillyKat, heeft in zijn tijdscapsule een warpveroudering gehad; hij heeft hierdoor zijn tienerjaren overgeslagen en is opeens volwassen. Hij neemt de leiding, zoals voorbestemd, bijgestaan door de Geest van Jaga, die waakt over de Thundercats. Lion-O wordt gesterkt door zijn machtige wapen: het Zwaard van Omen, met het Magische Oog van Thundera erin.

Na aankomst op de nieuwe planeet bouwen de Thundercats hun hoofdkwartier, Cat's Lair, waar ze strijd leveren voor het goede. De mutanten sluiten een verbond met Mumm-Ra, een eeuwig levende Egyptische mummie. Zowel de mutanten als Mumm-Ra willen het Magische Oog van Thundera veroveren. Lion-O en de andere ThunderCats trachten de vrede op Third Earth te herstellen.

Personages[bewerken]

ThunderCats:

Mutanten:

  • Slythe (Bob McFadden)
  • Monkian (Peter Newman)
  • Jackalman (Larry Kenney)
  • Vultureman (Earl Hammond)

Nieuwe serie[bewerken]

Een nieuwe animatieserie over de ThunderCats verscheen in 2011. De serie werd geproduceerd door Ethan Spaulding en Michael Jelenic en kende 26 afleveringen. De eerste aflevering van deze nieuwe serie werd op 29 juli 2011 uitgezonden en werd bekeken door 2,4 miljoen kijkers. De Nederlandse cast bestond onder andere uit Job Bovelander (Lion-O), Tony Neef (Tygra) en Hero Muller (Jaga).

De nieuwe animatieserie bracht ook een nieuwe merchandising met zich mee in de vorm van actiefiguren.

Spin-offs[bewerken]

  • In 1986 verscheen de film ThunderCats – Ho! The Movie. Deze werd later opgesplitst in de eerste vijf afleveringen van seizoen 2.
  • In 1985 en 2002 verschenen er stripseries over de Thundercats, gepubliceerd door respectievelijk Marvel Comics en DC Comics.
  • De serie kreeg een grote merchandising in de vorm van onder andere speelgoed, een bordspel en lunchtrommels.

Externe links[bewerken]