Thylacoleo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thylacoleo
Fossiel voorkomen: Pleistoceen (~ 2 - 0,046 Ma)
Thylacoleo BW.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie: Thylacoleonidae (Buidelleeuwen)
Geslacht
Thylacoleo
Owen, 1852
Thylacoleo carnifex 1.JPG
Afbeeldingen Thylacoleo op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Thylacoleo op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Thylacoleo is een uitgestorven geslacht van buidelleeuwen dat drie soorten omvat.

Twee soorten leefden tijdens het Plioceen in Australië. Thylacoleo crassidentatus, bekend van fossielen uit Queensland, had het formaat van een hedendaagse panter. Fossielen van de kleinere Thylacoleo hilli zijn gevonden in Town Cave in South Australia. Thylacoleo carnifex leefde tijdens het Pleistoceen in grote delen van Australië. Deze soort was met een lengte van 1,7 meter lang, een hoogte van 75 cm en een gewicht van ongeveer 200 kg het grootste vleesetende zoogdier van Australië ooit en tevens één van de grootste buidelroofdieren aller tijden.

Beschrijving[bewerken]

Thylacoleo leek op een echte leeuw, hoewel er een aantal duidelijke verschillen waren. Het belangrijkste verschil was het feit dat Thylacoleo een buidel had. Verder had de buidelleeuw in plaats van lange hoektanden sterk vergrote snijtanden. Eerst werd gedacht dat die snijtanden gebruikt werden om noten te kraken, maar de slijtage en de vorm van de kiezen laten zien dat de buidelleeuw vlees at. De hoektanden zelf waren erg klein. Verder had Thylacoleo een grote klauw aan de duim. De voornaamste prooien van de buidelleeuw waren waarschijnlijk grote herbivore buideldieren zoals Diprotodon en de reuzenkangoeroe Procoptodon. De prooidieren werden gedood door een beet in de nek met de sterke kaken, die een kracht hadden van 450 kg/cm, waarbij de luchtpijp werd dichtgebeten. De buidelleeuw was niet snel en Thylacoleo jaagde daarom vanuit een hinderlaag. De buidelleeuw was overigens een uitstekende klimmer. De buidelleeuw is nauw verwant aan de plantenetende koala’s en wombats. Fossielen, waaronder de resten van een volwassen wijfje met twee jongen, zijn op vele plaatsen in Australië gevonden.

Mythe[bewerken]

Nog regelmatig komen berichten uit Queensland en Victoria van mensen die menen een groot katachtig dier te hebben gezien, dat vaak wordt aangeduid als Queensland Tiger en wellicht een Thylacoleo is. De meeste wetenschappers doen de berichten echter af als onzin.

Zie ook[bewerken]