Tienponder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tienponder
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Elops saurus (line art).jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Elopiformes (Tarponachtigen)
Familie:Elopidae (Tienponders)
Geslacht:Elops
Soort
Elops saurus
Linnaeus, 1766
Afbeeldingen Tienponder op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tienponder op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De tienponder (Elops saurus) is een straalvinnige vis uit de familie van tienponders (Elopidae) en behoort derhalve tot de orde van tarponachtigen (Elopiformes). Ook een niet aan de tienponders verwante vissoort is in het verleden wel als tienponder aangeduid, de gratenvis (Albula vulpes).[2]

Kenmerken[bewerken]

Ze hebben een langgerekt, slank lijf met een grote rugvin en een diepgevorkte staartvin, met behulp waarvan zij zich voortbewegen. De huid van deze slanke, blauwgrijze vissen is bedekt met fijne schubjes. Ze hebben talrijke kleine, scherpe tanden, waarmee de kaken en het gehemelte zijn bedekt. Bovendien zijn ze in staat met hun zwemblaas bij zuurstofgebrek atmosferische lucht in te ademen. De vis kan een lengte bereiken van 100 cm en een gewicht tot 14 kg.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel van deze vis bestaat uit kleine scholenvissen. Als ze zelf aan de haak geslagen worden, buitelen ze over het water om zich te bevrijden.

Voortplanting[bewerken]

Deze vissen trekken in scholen van de kust naar volle zee om zich voort te planten. De paaigronden, waar dit moet plaatsvinden, bevinden zich ten minste honderd mijl uit de kust. De doorzichtige larven begeven zich terug naar de kust, daarbij geholpen door zeestromingen.

Leefomgeving[bewerken]

De tienponder komt in zeewater en brak water voor. De vis prefereert een subtropisch klimaat en leeft hoofdzakelijk in de Atlantische Oceaan. De diepteverspreiding is 0 tot 50 m onder het wateroppervlak.

Relatie tot de mens[bewerken]

De tienponder is voor de visserij van beperkt commercieel belang. In de hengelsport wordt er weinig op de vis gejaagd.

Externe link[bewerken]