Tifo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tifo bij Club Brugge voor de Champions Leaguewedstrijd tegen Rapid Wien

Tifo is een fenomeen dat waarschijnlijk in Italië is ontstaan. Het betekent het aftroeven van je tegenstander door de trots te laten blijken op eigen club, stad of streek.

In de voetbalwereld proberen fanatieke supporters door middel van zang, vlaggen, spandoeken, vuurwerk, banners en grootse acties de sfeer te verhogen. Over de hele wereld zijn er bij zeer veel clubs groepen supporters actief om de grootste en mooiste acties te laten zien en elkaar te overtreffen.

Eind jaren 80 werden er in Nederland, weliswaar op kleine schaal, de eerste acties georganiseerd bij PSV, dat toen net een vernieuwd onderkomen had. De harde kern van de club (L-Side) werd deels verplaatst naar de Oost-tribune, deels naar de West-tribune, waardoor de supportersgroepen elkaar op sportief gebied telkens probeerden te overtreffen. Daarna kwam Tifo Rotterdam van Feyenoord, later volgde Ultras Vak-P van FC Twente en VAK410 van Ajax. Hierna volgden de supporters van onder andere sc Heerenveen en FC Groningen, waarna ook vele andere clubs het voorbeeld gingen volgen.[bron?] Tevens werden de acties ook steeds groter en in het seizoen 2003-2004 werd tifo in Nederland populair(der).

Bekende tifo-acties in Nederland worden vaak gehouden tussen de wedstrijden van Feyenoord en Ajax.

De eerste grootschalige tifo's in België werden in het begin van de jaren 2000 georganiseerd door de supportersvereniging Blue Army van Club Brugge. Nu worden tijdens de topwedstrijden in de Jupiler Pro League of Europa steevast tifo's gebruikt, voornamelijk bij Club Brugge, Racing Genk en Standard Luik.