Tijgerblauwtje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tijgerblauwtje
Vrouwtje
Vrouwtje
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie: Lycaenidae (Kleine pages, vuurvlinders
en blauwtjes)
Geslacht: Lampides
Soort
Lampides boeticus
(Linnaeus, 1767)
Lampides boeticus-01 (xndr).jpg
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het tijgerblauwtje (Lampides boeticus) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. De vlinder heeft een spanwijdte tussen de 25 en 35 millimeter. De vleugels van het mannetje zijn violetblauw en aan de onderzijde grijsbruin met als bij het vrouwtje. De bovenzijde van de vleugels van het vrouwtje zijn bruin met een blauwe vleugelaanzet. Het tijgerblauwtje wordt gekenmerkt door de staarten aan de achtervleugels en de ogen op boven- en onderzijde van de achtervleugels.

Waardplant van de rupsen is met name de blazenstruik, erwt en boon, de rupsen voeden zich met rijpende zaden. Ze kunnen dan ook in bonenkwekerijen plagen veroorzaken.

De vliegtijd van het tijgerblauwtje loopt van februari tot en met oktober. De vlinder komt in de gematigde streken over de hele wereld voor, in Nederland en België slechts zeer zelden als trekvlinder aangetroffen. Het tijgerblauwtje wordt ook als adventief gevonden bij geïmporteerde zuidvruchten en groenten, zo is hij in supermarkten zowel als rups als ook als imago[1] aangetroffen.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Baaijens, A. et al. (ed.) (2003) Dagvlinders in Zeeland, Oost-Souburg, Heinkenszand, Goes:Vlinder- en Libellenwerkgroep Zeeland, Het Zeeuwse Landschap, De Koperen Tuin, p. 120.
  • Bos, F. et al. (2006) De Dagvlinders van Nederland (Nederlandse Fauna, deel 7), Utrecht en Leiden, p. 322.
  • Maes, D. en H. van Dijck (1999) Dagvlinders in Vlaanderen, Antwerpen, p. 360.