Tik Tak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tik Tak
Speelduur 5 minuten
Bedenker Mil Lenssens
Hoofdrollen Ann Ricour
Regie Mil Lenssens
Muziek Al Van Dam
Land van oorsprong Vlag van België België
Productie
Producent Mil Lenssens
Clien De Vuyst
Uitzendingen
Start 1 november 1981
Einde 1991
Afleveringen 366
Netwerk BRT
Zender TV1 (1981-1994)
TV2 (1994-1997)
Ketnet (1997-2006)
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Tik Tak is een Belgisch kinderprogramma dat uitgezonden werd van 1981 tot 1991 op de toenmalige BRT (nu VRT). Naast Het Journaal, het weerbericht en Panorama (alle drie uit 1953), is het één van de langstlopende onafgebroken uitgezonden televisieprogramma's van de openbare omroep.

Het programma werd uitgedacht door Mil Lenssens, die op het programma-idee kwam toen hij enkele kinderen geboeid zag kijken naar de uitzending van een lotto-trekking. De voorspelbare, repetitieve mix van kleuren, beweging en muzikale ritmes verwerkte hij samen met Clien De Vuyst in het programma.

Er werden 366 afleveringen opgenomen (goed voor 1 aflevering per dag, met 1 extra aflevering voor schrikkeljaren). Elke aflevering begint met schaapjes (en de occasionele hond) die bij zonsondergang op een plateau ronddraaien, en eindigt met een schaduwfiguur (Ann Ricour), die allerlei avonturen beleeft in vijf verschillende kleurboeken.

De eerste uitzending van het programma vond plaats op 1 november 1981 op de toenmalige BRT. Tot 2006 werd het uitgezonden op Ketnet, daarna is het van de buis verdwenen.

Het programma werd verkocht aan ongeveer 30 landen, waaronder bijvoorbeeld Australië, Nederland (waar het door de KRO, Kindernet en de TROS werd uitgezonden), Israël, Saoedi-Arabië, Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Het is hiermee één van de grootste exportproducten die de Belgische televisie ooit heeft gekend.

In juli 2012 bracht het Duitse electroduo Digitalism het nummer Falling uit, waarvan de clip bestond uit fragmenten van Tik Tak.[1]