Tillodontia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tillodontia
Fossiel voorkomen: Vroeg-Paleoceen - Midden-Eoceen
Trogosus
Trogosus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Infraklasse:Eutheria
Orde
Tillodontia
Othniel Charles Marsh, 1875
Schedel van Tillodon
Schedel van Tillodon
Afbeeldingen Tillodontia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Tillodontia zijn een orde van uitgestorven zoogdieren die leefden van het Vroeg-Paleoceen tot het Midden-Eoceen in Noord-Amerika, Azië en Europa.

Ontwikkeling[bewerken]

De orde ontstond in oostelijk Azië en verspreidde zich van daaruit naar Noord-Amerika in het Laat-Paleoceen. In het Eoceen bereikten de tillodonten ook Indo-Pakistan en Europa. Op het hoogtepunt van hun ontwikkeling stierven de Tillodontia uit, vermoedelijk door klimaatveranderingen en de verloren concurrentiestrijd met de hoefdieren.

Kenmerken[bewerken]

Hun gebit leek veel op dat van knaagdieren met beitelvormige snijtanden die continu doorgroeiden. De tanden waren vaak aan slijtage onderhevig, wat erop wijst dat ze hard plantenmateriaal zoals wortels en knollen aten. De oudste vormen waren van gemiddelde omvang en wogen zo'n 10 tot 30 kilogram. Geslachten uit het Eoceen werden veel groter; Trogosus woog ongeveer 150 kilogram.

Verwantschap[bewerken]

De verwantschap met andere zoogdieren was lange tijd onduidelijk. In uiterlijk en leefwijze lijken deze dieren het meest op de uitgestorven Taeniodonta, maar dit is waarschijnlijk het resultaat van convergente evolutie. Nieuwe vondsten uit het huidige China tonen aan dat ze meer verwant waren aan de Pantodonta, wat ook in diverse cladistische analyses naar voren komt.

Indeling[bewerken]