Tiludroninezuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Tiludroninezuur
Chemische structuur
Tiludroninezuur
Gebruik
Merknamen Skelid (sanofi-aventis)
Indicaties ziekte van Paget
Voorschrift/recept ja
Toediening oraal
Dosering 1 × 400 mg/dag
Databanken
CAS-nummer 89987-06-4
ATC-code M05BA05
PubChem 60937
DrugBank APRD01259
Chemische gegevens
Molecuulformule C7H9ClO6P2S
IUPAC-naam {[(4-chloorfenyl)thio]methyleen}bis(fosfonzuur)
Molmassa 318,61 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Tiludroninezuur (INN) of tiludronaat is een bisfosfonaat-geneesmiddel. Het wordt voorgeschreven bij de ziekte van Paget. Bisfosfonaten binden zich aan het calcium in het bot; ze remmen de botafbraak en versterken de botten. Daardoor vermindert de botpijn en het risico op botbreuken neemt af.

Tiludroninezuur kwam rond 1996 op de markt. Het is een middel van sanofi-aventis[1] met als merknaam Skelid. Dit zijn tabletten met 240 mg van het natriumzout dinatriumtiludronaat-hemihydraat, wat overeenkomt met 200 mg tiludroninezuur. Met betrekking tot de algemene chemische structuur van bisfosfonaten:

is bij tiludroninezuur R1 afwezig (dit wil zeggen het is een waterstofatoom) en R2 een (4-chloorfenylthio)groep.

Dosering[bewerken | brontekst bewerken]

De voorgeschreven dosering is een eenmalige dagdosis van 400 mg (twee tabletten) bij volwassenen. De duur van de behandeling is drie maanden.

Bijwerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

De voornaamste bijwerkingen zijn maag-darmklachten en een geïrriteerde slokdarm. Om dit laatste te vermijden moet men het tablet innemen met een vol glas gewoon drinkwater (geen mineraalwater) en nadien nog een half uur rechtop blijven zitten of staan, om te vermijden dat het tablet aan de slokdarmwand blijft kleven.

Interacties[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal middelen verminderen de opname van tiludroninezuur in het lichaam. Daartoe behoren maagzuurneutraliserende middelen (antacida) en andere middelen met calcium, magnesium of aluminium; ook ijzerpreparaten. Daarom moet tiludroninezuur ten minste twee uur vóór of na het gebruik van deze middelen ingenomen worden. Hetzelfde geldt voor sommige voedingsmiddelen, zoals melk, melkproducten of voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte (waaronder mineraalwaters).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]