Tim Keller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Timothy (Tim) J. Keller
Timothy Keller.jpg
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 23 september 1950
Geboorteplaats Allentown, Pennsylvania
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Amerikaans
Werkzaamheden
Vakgebied Praktische theologie
Universiteit Westminster Theological Seminary
Beroep predikant
Bekende werken Centrum kerk
Overig
Religie Presbyterian Church in America (PCA)
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Timothy (Tim) J. Keller (Allentown, Pennsylvania, 23 september 1950) is een Amerikaanse predikant binnen de Presbyterian Church in America. Hij is oprichter en voorganger van de Redeemer Presbyterian Church in het centrum van New York. Keller is een invloedrijk geestelijk leider in de Verenigde Staten en daarbuiten. Wereldwijd worden zijn preken beluisterd, zijn boeken gelezen en zijn ideeën over kerkplanting verspreid.

Biografie[bewerken]

Keller groeide op in Pennsylvania. Hij studeerde aan de Bucknell University, Gordon-Conwell Theological Seminary en Westminster Theological Seminary. Naar eigen zeggen leerde hij het meest toen hij pastor was in Hopewell (Virginia). Zijn tweede kerk was de Redeemer Presbyterian Church in Manhattan, die hij en zijn vrouw Kathy in 1989 stichtten.

De Redeemer Presbyterian Church in New York wordt wekelijks bezocht door zo’n vijfduizend mensen (2009). Door de week vinden allerlei activiteiten plaats. De afgelopen jaren werden ruim honderd nieuwe gemeenten gesticht.[bron?] De boodschap van Tim Keller richt zich op moderne mensen: zijn uitleg van de Bijbel is voor ongelovigen, twijfelaars alsook voor gelovigen.

New York Magazine noemde Keller de succesvolste evangelist in de stad, omdat hij zou inzien dat jonge generaties afgestudeerden en kunstenaars in grote mate verantwoordelijk zijn voor de ontwikkelingen in de cultuur en dat het belangrijk is deze groep in hun eigen taal en sfeer tegemoet te treden.

Theologie[bewerken]

Keller is een calvinist, orthodox theoloog. Hij onderschrijft de belijdenis van Westminster. Wel wordt hij door collega's uit zijn eigen (presbyteriaanse) kerkverband bekritiseerd vanwege zijn gedachten over Gods toorn en de hel. Keller stelt in zijn apologetische werken dat de niet gelovige mens de hel zelf verkiest en niet dat dit het gevolg is van Gods toorn. Daarnaast stelt men dat Keller te positief is over de cultuur. Hij wordt dan ook een neo-calvinist genoemd.

Bibliografie[bewerken]

Keller schreef verschillende boeken die ook in het Nederlands zijn vertaald:

Externe link[bewerken]