Tim Kuik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tim Kuik
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Timotheus Jacobus Kuik
Geboren 1958
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Bekend van stichting BREIN

Timotheus Jacobus (Tim) Kuik[1] (1958) is een Nederlands jurist en bestuurder. Hij is sinds 1998 directeur van stichting BREIN.

Kuik studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde in 1982 af met als specialisatie intellectueel eigendomsrecht. Na zijn studie begon Kuik bij CIC Video International. Dit was een joint venture tussen de filmstudio's Universal en Paramount om piraterij te bestrijden. Hierna bleef hij in dienst van Hollywood door te werken bij Motion Pictures Association in Brussel en Los Angeles. Hierna keerde hij terug naar Nederland om directeur te worden van het juist opgerichte BREIN.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn strijd tegen piraterij op internet, als directeur van stichting BREIN, heeft hem veel kritiek opgeleverd. Dit was met name het geval nadat BREIN werd beschuldigd van schending van privacy, door de persoonsgegevens achter IP-adressen van mensen op te vragen, die BREIN verdacht van schending van auteursrechten. De persoonlijke bevlogenheid van Kuik bij zijn werkzaamheden voor stichting BREIN maakt hem ook persoonlijk een doelwit van kritiek en spot in de algemene discussie hoe er met auteursrechten omgegaan dient te worden in een veranderende wereld, waarin zaken als internet en downloaden een prominente rol zijn gaan spelen.