Tim Oliehoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tim Oliehoek
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 27 februari 1979
Geboorteland Nederland
Films Vet Hard (2005)
Wiplala (film) (2014)
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Tim Oliehoek (Stompwijk, 27 februari 1979) is een Nederlands film- en televisieregisseur.

Loopbaan[bewerken]

Op zijn achttiende kwam hij in de publiciteit door de amateurfilm Buy Or Die, die tweeënenhalf uur duurde. Door deze film werd hij aangenomen op de Nederlandse Film en Televisie Academie. Voor zijn afstuderen in 2001 maakte hij de film Isabelle. Het verhaal van de film is naar het boek van Tessa de Loo. De film kreeg een nominatie voor een Tuschinski Film Award en won de Student Award op het USA Film Festival.

Ook zijn andere studentenfilm leverde een nominatie op, dit voor de Amerikaanse studenten-Oscar. Na zijn afstuderen belandde hij in reclamewereld. Daar regisseerde hij diverse commercials voor Super de Boer, Nationale Postcode Loterij, De Efteling en KWF.

De eerste lange film die hij regisseerde was 15.35: Spoor 1, een telefilm die op de nominatielijst voor de Prix D'Italie stond. Oliehoek deed de cameraregie en werkte samen met Marcel Hensema, die de acteurs regisseerde.

Oliehoeks eerste grote bioscoopfilm was de actiekomedie Vet Hard, die in het begin van 2005 in première ging. De film was een remake van de Deense film Gamle mænd i nye biler (internationale titel Old men in new cars), die twee jaar eerder al een internationaal succes was. Vet Hard was met 196.000 bezoekers behoorlijk succesvol in de Nederlandse bioscopen. Daarna ging hij als regisseur aan de slag voor de televisieserie Shouf Shouf! de serie, die voortbordurend op de succesvolle multicultikomedie Shouf Shouf Habibi!

In februari 2009 verscheen de film Spion van Oranje, een actiekomedie met een dubbelrol voor Paul de Leeuw. Rondom het uitbrengen van de film ontstond wat commotie, omdat een recensent van het Algemeen Dagblad de film al enkele weken voor zijn release afkraakte. Desondanks trok de film 209.642 bezoekers. In februari 2011 was de bioscoopfilm Pizza Maffia te zien in de Nederlandse bioscopen. Een boekverfilming van schrijver Khalid Boudou.

Hij was een van de deelnemers aan het eerste seizoen van het televisieprogramma Fort Boyard in 2011.

In 2011 gaat de boekverfilming Pizzamaffia (Khalid Boudou) in première en regisseert hij de aflevering Doodslag voor Van God Los (televisieserie). Van 2012 tot 2017 regisseert hij 10 afleveringen voor de RTL4 politieserie Moordvrouw.

In 2013 gaat zijn vierde bioscoopfilm Chez Nous in premiere. Een roze romantische comedy met Alex Klaasen, Achmed Akkabi, Peter Faber, Thomas Acda, Isa Hoes, John Leddy, Tina de Bruin, Tobias Nierop, Jack Wouterse en Frans van Deursen. Het scenario is van Frank Houtappels.

In 2014 komt Wiplala (film) in de Nederlandse bioscopen. Oliehoeks eerste familiefilm naar het boek van Annie M.G. Schmidt met Géza Weisz, Peter Paul Muller, Sasha Mylanus en Kee Ketelaar (Scenario Tamara Bos). Wiplala is bekroond met een Gouden film, genomineerd voor een Rembrandt Award, wint een publieksprijs op het Mill Valley Film Festival in Californië, is de grote winnaar in Polen tijdens het Ale Kino! International Young Audience Film Festival 2016 en en behoort ook tot de favorieten op het Giffoni Film Festival, Toronto en Zlín. Op het International Children's Film Festival India (ICFFI) in Bombay wordt de film uitgeroepen tot beste film en Oliehoek krijgt een prijs als beste regisseur.

In 2016 regisseert hij de drieluik De Zaak Menten voor omroep MAX met o.a. Guy Clemens, Aus Greidanus sr., Noortje Herlaar en Carine Crutzen. De serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal Zaak-Menten van journalist Hans Knoop, die de waarheid achter de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten probeert te achterhalen. Deze zaak zorgde in de jaren 70 voor veel reuring in zowel de media als de politiek. De serie trok ruim 1 miljoen kijkers op NPO2 en kreeg lovende kritieken.

Filmografie[bewerken]

Regisseur[bewerken]

Scenarioschrijver[bewerken]

Acteur[bewerken]

Producent[bewerken]

Externe links[bewerken]