Tim de Zeeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tim de Zeeuw (foto ESO)

Pieter Timotheus de Zeeuw (Sleen, 12 mei 1956) is een Nederlands astronoom.

Wetenschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Hij behaalde in 1984 aan de Rijksuniversiteit Leiden cum laude de graad van doctor in de astronomie. Daarna heeft hij gewerkt in de Verenigde Staten, aan het Institute for Advanced Study in Princeton, en aan het California Institute of Technology in Pasadena.

Hij is sinds 1991 werkzaam als hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de universiteit Leiden. Zijn onderzoeksterrein is de astrofysica, in het bijzonder de vorming, structuur en dynamiek van sterrenstelsels. De titel van zijn oratie was Vreemde Bewegingen in Simpele Sterrenstelsels.

Hij was directeur van de Sterrewacht Leiden en directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA, samenwerkingsverband van sterrenkundigen van de Nederlandse universiteiten); vanaf 2003 voorzitter van de Council van het Space Telescope Science Institute in Baltimore (VS).

Hij heeft ruim 400 wetenschappelijke publicaties en enkele boeken op zijn naam staan als auteur of co-auteur. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij heeft ook artikelen geschreven voor populair-wetenschappelijke tijdschriften als Zenit en Natuur en Techniek.

Op 11 januari 2007 werd bekend dat hij per 1 september 2007 benoemd is tot directeur-generaal van ESO, de Europese sterrenkundige organisatie met observatoria in Zuid-Amerika. Hij heeft als lid van de ESO Council bijgedragen aan het beleid van de ESO. In 2017 werd hij opgevolgd door Xavier Barcons.

Enkele onderscheidingen die De Zeeuw ontvangen heeft, zijn:


Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tim de Zeeuw is getrouwd met Ewine van Dishoeck. Zij behaalden op dezelfde dag hun doctorsgraad.
  • Er is een planetoïde die zijn naam draagt: 10970 de Zeeuw.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tim de Zeeuw van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.