Timesharing (toerisme)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Onder timesharing verstaat men het kopen van diverse verblijfsaccommodaties in populaire vakantiebestemmingen, waarbij men slechts voor bepaalde gedeeltes van een jaar eigenaar wordt van een accommodatie. Een kalenderjaar wordt verdeeld in 52 weken of 12 maanden en voor elke periode kan een potentiële eigenaar zich inschrijven om de accommodatie voor die periode te kopen.

Wanneer iemand zich dan bijvoorbeeld voor de eerste twee weken van juni inschrijft, dan mag deze persoon elk jaar de eerste twee weken van juni gebruikmaken van de accommodatie. Soms is het ook mogelijk om met andere 'eigenaren' van het complex te wisselen van dagen.

Het verkopen van deze accommodatie op basis van timesharing vindt plaats door timesharing-organisaties. Er is er veel negatieve publiciteit rondom deze bedrijven; ze zouden vaak nietsvermoedende toeristen ronselen voor het kopen van timesharing-accommodaties en de toeristen vaak gouden bergen beloven.

Timesharing vindt vooral plaats aan landen rondom de Middellandse Zee met Turkije en Griekenland als absolute toppers. Ook op de Canarische Eilanden zijn timesharingprojecten populair. Het gaat bij timesharing niet altijd om appartementen, maar het kan ook gaan om een luxe zeiljacht of vakantiehuis/bungalow.