Timmermanspotlood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Timmermanspotlood

Een timmermanspotlood of schrijnwerkerspotlood is een markeerpotlood dat in de bouw gebruikt wordt voor aftekenwerk op hout, steen, beton enzovoort. Maar ook voor gebruik aan de werkbank is het ideaal. Het wordt dan ook niet alleen door de timmerman gebruikt, maar door veel vaklieden die in de (nieuw)bouw werken.

De doorsnede is ovaal. Daardoor is er ruimte voor een brede, platte grafietstift. Bovendien rolt hij nooit ver weg als hij valt. Door de rode kleur valt hij op en kan gemakkelijk tussen bijvoorbeeld schaafkrullen terug gevonden worden. Ook andere kleuren komen voor.

Dit potlood is logischerwijs minder aan slijtage onderhevig. Bovendien is de stift vrij hard. Er wordt dan ook afgetekend in de breedterichting van het potlood. De punt is alleen in de smalle richting scherp aangeslepen, in de andere richting dient de punt zo breed mogelijk gehouden te worden.

Het potlood is ongeveer even lang als een opgevouwen timmermansduimstok en past dus samen met de duimstok in de duimstokzak van overall of broek. Daardoor zijn beide met één greep te pakken.