Timoteüs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de patriarch van Bagdad, zie Timoteüs I van Bagdad.
Timoteüs
De heilige Timoteüs, gebrandschilderd raam uit de Abdijkerk van Saint-Pierre-et-Saint-Paul (ca. 1160), thans in het Musée national du Moyen Âge, Parijs
De heilige Timoteüs, gebrandschilderd raam uit de Abdijkerk van Saint-Pierre-et-Saint-Paul (ca. 1160), thans in het Musée national du Moyen Âge, Parijs
Geboren ca. 17 te Lystra?
Gestorven ca. 97 te Efeze
Naamdag orthodoxe kerk: 21 en 22 januari
rooms-katholieke kerk: 26 januari (ook 30 juni, 27 september)
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Timoteüs ('de Godvruchtige') (Lystra?, ca 17 - Efeze, ca. 97) is de zoon van een gelovige Joodse vrouw (Eunice) en een Griekse vader uit Lystra. Hij was een leerling en medewerker van Paulus die hem 'waarachtig kind in het geloof' (Eerste brief van Paulus aan Timoteüs 1:2, NBV) noemt. Hij kreeg verschillende belangrijke opdrachten. Zo bleef hij in Efeze achter om te 'voorkomen dat bepaalde mensen daar een afwijkende leer onderwijzen en zich verdiepen in verzinsels en eindeloze geslachtsregisters' (1 Tim.1:3,4, NBV). Hij was volgens de overlevering bisschop in Efeze en zou daar rond 97 de marteldood zijn gestorven.

Er staan twee brieven van Paulus in het Nieuwe Testament die aan Timoteüs zijn gericht: de eerste en de Tweede brief van Paulus aan Timoteüs.
Verschillende brieven van Paulus zijn mede door Timoteüs ondertekend. De Eerste en Tweede brief aan Timoteüs in hun huidige vorm zijn vanwege afwijkend taalgebruik en inhoud waarschijnlijk niet werkelijk door Paulus geschreven, maar van later datum.

Zijn feestdag is in de orthodoxe kerk op 21 en 22 januari en in de katholieke kerk op 26 januari (tot 1969 op 24 januari) en ook op 30 juni en 27 september.

Externe links[bewerken]