Tin-Chau Tsui

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tin-Chau Tsui
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 徐天就
Traditioneel 徐天就
Pinyin Xú Tiānjiù
Wade-Giles Hsü T'ien-Ch'iu
Jyutping (Standaardkantonees) ceoi4 tin1 zau6
Zhuyin ㄒㄩˊ ㄊ一ㄢˉ ㄐ一ㄡˋ
Standaardkantonees Tseuj T'íen Chàuw
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Tsui Tin-Chau
Yale (Standaardkantonees) chèuih tín jauh

Tin-Chau Tsui (Hongkong, 1958) (jiaxiang: Guangdong, Zhongshan) is een Chinese Nederlander die bekendheid geniet in de Chinese gemeenschap in Nederland. In 1972 emigreerde hij naar Nederland.

Na de middelbare school heeft hij zijn studies bij de Katholieke Pedagogische Academie te Maastricht en bij de Rijksuniversiteit Leiden, vakgroep Talen en Culturen van China afgerond.

Tsui is docent Chinees in het hbo en het secundair onderwijs. Daarnaast ontwikkelt hij leermiddelen en lesmethoden voor de lessen Chinees en voor Chinese (zaterdag) scholen in Nederland. Bekend is zijn cursus: Chinees? 'n Makkie. Tot 2010 was Tsui leraar op het Limburgse Eijkhagencollege/Charlemagne College

Tsui is vooral bekend bij de Chinese gemeenschap in Nederland door de Chinese uitzending van de NPS, Snelle berichten Nederland-China. Van 1996 tot 2005 presenteerde hij de Nederlandse cursus: "Aa Laa (alle) dingen Yeung Yeung Sóow/阿啦dingen樣樣數". Daarnaast presenteerde hij ook de cursus "Dag in dag uit Nederlands/荷语日日讲". Samen met Yiu-Fai Chow presenteerde Tsui verder luchtige zomerprogramma’s zoals "Yauw Moow Kôk Tsôh有冇搅错".

Publicaties[bewerken]

Naast lesmethoden en leermiddelen heeft Tsui de volgende werken gepubliceerd:

  • T.C. Tsui (1995). Chinese Wijsheden en parallelle Nederlandse gezegdes in twee talen
  • Geense, P. & T.C. Tsui (2001). Chinees. In: G. Extra & J.J. de Ruiter (red). Babylon aan de Noordzee. Nieuwe talen in Nederland.

Zie ook[bewerken]