Tineke Bennema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tineke Bennema
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Catharina Elisabeth (Tineke) Bennema
Geboren 1962
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep journaliste en schrijfster
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Catharina Elisabeth (Tineke) Bennema (1962) is een Nederlandse journaliste en schrijfster.

Leven[bewerken]

Tineke Bennema studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en deed in Jeruzalem onderzoek naar de beweging van de vermoorde radicale rabbi Meir Kahane. Ze werkte daarna als redactrice voor de GPD.

In 1994 vestigde zij zich met haar gezin in een dorp tussen Ramallah en Jeruzalem op de Westelijke Jordaanoever (Palestijnse Autoriteit). Ze werkte daar enkele jaren voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ramallah. Daarna was ze als freelance journalist werkzaam voor Radio 1, Trouw en Twee Vandaag en schreef gedurende twee jaar een column voor het Nieuw Israëlietisch Weekblad over het dagelijks leven in bezet gebied.

In 2002 keerde zij terug naar Nederland. Haar visie op het Midden-Oostenconflict en het dagelijks leven van de Palestijnen legde ze vast in twee boeken: Checkpoint Jeruzalem (2001) en De last van Khalil (2007). Zij schrijft regelmatig opiniestukken in landelijke media over het Midden-Oosten en de multiculturele samenleving. Momenteel[wanneer?] werkt zij aan een boek over het koloniale verleden in Nederlands-Indië.

In 2011 kreeg zij als co-auteur een Zilveren Griffel in de categorie non-fictie voor het kinderboek Ik! Wie is dat?, met een bijdrage over multiculturalisme.

In 2012 won ze de (gedeelde) eerste prijs in de wedstrijd van de El Hizjra-Literatuurprijs voor proza.

Haar bundel verhalen die zich afspelen in Palestijns gebied, "Welkom in het paradijs", verscheen in 2014.

Externe links[bewerken]