Tirsa With

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tirsa With
Tirsa With
Geboren 24 december 1997[bron?]
Geboorteplaats Paramaribo, Suriname[bron?]
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep presentator, stemacteur en programmamaker
Bekend van Het Klokhuis, Jongstof
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Tirsa With (Paramaribo, 24 december 1997[bron?]) is een presentator, schrijver, stemacteur, dagvoorzitter en programmamaker.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

With werd in 1997 geboren in Suriname maar verhuisde nog voor haar derde verjaardag in de winter naar Nederland.[bron?] Ze ging naar het Koningin Wilhelmina College in Culemborg en het UWC Robert Bosch College in Freiburg im Breisgau. Ze studeerde cum laude af in de literatuurwetenschappen aan het Amsterdam University College en het Hunter College in New York. Al tijdens haar studie trad Wirth regelmatig op als spoken-wordartiest. Ze ontwikkelde zich verder in het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds, in de Oorzaken Academy van het NPO-Fonds voor verhalende podcasts, de Meervaart Studio, DOX Studio en productiehuis degasten.

Sinds 2022 is Wirth presentator bij Het Klokhuis, waar zij meer dan vijftig afleveringen heeft gepresenteerd.[1] In 2023 deed ze mee aan het programma Voor het blok en Waku Waku. Zij was cohost voor het programma Bommetje. Ook presenteerde ze enkele afleveringen van het programma Once Upon A Timeline van Omroep ZWART.

In 2023 sprak With de stem in van Margo Kess / Spider-Byte voor de animatiefilm Spider-Man: Across the Spider-Verse. Ze heeft meerdere Nederlandse vertalingen van audioboeken ingesproken, namelijk Brown girl dreaming, Het meisje met de luidende stem, Bitter avontuur, Een volmaakte eenheid, Blijf zachtjes bij me, De dikke dame zingt, Ook dat nog, De ontembare wil van lade Harewood, Verbonden, Zeven dagen samen en D'Vaugn en Kris plannen een bruiloft.[2]

In het boek De goede immigrant - 23 visies op Nederland (2020, Sayonara Stutgard (eindredactie), Uitgeverij Pluim in samenwerking met Dipsaus, ISBN 9789462984141) is een verhaal van With gepubliceerd.[3] Ze heeft het boek Brown girl dreaming vertaald in het Nederlands; de vertaling is gepubliceerd in 2023.

Sinds 2023 werkt Tirsa als host voor het radioprogramma Jongstof, het "jongere broertje van Kunstof" van NPO Radio 1. In Jongstof wordt er wekelijks een half uur gesproken met aanstormend talent uit de wereld van de kunst, cultuur en media. Gesprekken met dezelfde insteek als Kunststof, nu met jonge, veelbelovende kunstenaars, artiesten, muzikanten, theatermakers, designers en filmmakers. In 2024 is Jongstof omgezet naar een podcast[4].

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

Ze heeft gewerkt als moderator bij The Feminist Club Amsterdam en als Peer Supporter bij Peer Support Events. Als oprichter en voorzitter van RADICAAL, de politieke jongerenorganisatie van BIJ1, had ze zitting in het Algemeen Bestuur van BIJ1.[5] Ze trad onder meer op bij Lowlands en het Alkebulan Festival.

With stond in 2023 op de voorpagina van Trouw de verdieping met een fotoshoot van Hadas Itzkovitch en Anya van Lit voor pride. Hierin werd haar achtergrond en seksualiteit uitgelicht.

With bouwt voort op de orale traditie van de Surinaamse marrons, haar vrijgevochten voorouders. Als zwarte queer vrouw zijn identiteit en inclusie belangrijke thema's voor haar.[6][7]