Titus Leeser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Titus Leeser
Titus Leeser bij zijn bronsplastieken (provinciehuis Zuid-Holland)
Persoonsgegevens
Volledige naam Titus Jules Gerard Karl Leeser
Geboren Keulen, 14 oktober 1903
Overleden Zwolle, 3 mei 1996
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1927 - 1996
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Kunstwerk van Titus Leeser bij de ingang van het Aa-Bad te Zwolle

Titus Jules Gerard Karl Leeser (Keulen, 14 oktober 1903Zwolle, 3 mei 1996) was een Nederlandse beeldhouwer, schilder, graficus, ontwerper van boekomslagen en tekenleraar.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Leeser werd geboren in Keulen als zoon van een dramaturg en een actrice. Hij ontving zijn opleiding in Den Haag aan de Academie van Beeldende Kunsten in het studiejaar 1921-22, en hij vertrok daarna naar de Akademie der Bildenden Künste in München, waar hij tot 1927 studeerde bij onder anderen de schilder Angelo Jank (1868-1940). In de jaren dertig raakte hij in de salon van de Zwolse advocaat Harro Bouman en zijn vrouw Carina bevriend met onder anderen de schrijvers Adriaan Roland Holst, M. Vasalis en J.C. Bloem en de acteur Albert van Dalsum. Hij was in die jaren als tekenleraar werkzaam en ontwierp voor verschillende uitgeverijen - waaronder Callenbach te Nijkerk - boekomslagen en -banden. Daarnaast ontwierp hij aanplakbiljetten en reclamegrafiek (bijvoorbeeld filmaffiches).

In 1950 ontving hij de Prijs van het Kunstenaarsverzet. Door hem ontworpen monumentale werken ter herdenking van de oorlog en de gevallenen staan in een aantal Nederlandse gemeenten - een van de bekendste in zijn latere woonplaats Zwolle (tot 1973 woonde Leeser in Ommen). In het Oorlogsmonument Zwolle, in het Ter Pelkwijkpark, staan woorden van Victor van Vriesland gebeiteld. Leeser ontwikkelde pas na de oorlog een eigen plastische stijl, en daarin ontplooide hij ook zijn scheppende kracht. Naast beeldhouwwerken maakte hij tekeningen. De 'kop' bij het graf van de dichter J.C. Bloem (in Paasloo) is van de hand van Leeser.

Naast zijn werk raakte Leeser gaandeweg ook betrokken bij tal van kunstorganisaties. Hij was voorzitter van de Nederlandse sectie van de Association d'Art Plastique en vicevoorzitter van de internationale raad van bestuur. Daarnaast was hij lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers, het Schilderkundig Genootschap Pulchri en van de Culturele Raad van Overijssel. Hij exposeerde, vooral in de jaren vijftig en vroege jaren zestig, onder andere in Sonsbeek, Pulchri en het Gemeentemuseum van Arnhem. Werk van Leeser is opgenomen in de collecties van het Museum Henriette Polak in Zutphen en in museum De Wieger te Deurne. Leeser was sinds zijn kinderjaren actief in de scoutingbeweging, zo was hij een van de trainers op de eerste Gilwelltraining die in Nederland plaatsvond van 9 tot en met 23 juli 1923 op Gilwell Ada's Hoeve in Ommen. Ook leverde hij veel omslagontwerpen en illustraties voor scoutingpublicaties.

Werken in de openbare ruimte (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Publieke collecties[bewerken | brontekst bewerken]

Werk van Titus Leeser is te vinden in openbare collecties van onder andere:

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Redeker, H. (1985) Titus Leeser, beeldhouwer. Zwolle: Waanders.
Zie de categorie Titus Leeser van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.