Tjeerd Visser (priester)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tjeerd Visser
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Priester van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een priester
Geboren 4 oktober 1973
Plaats Hoek van Holland
Wijdingen
Priester 9 juni 2001
Loopbaan
2016-2020 vicaris-generaal
Huidige functie geestelijk verzorger
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Tjeerd Franciscus Maria Visser (Hoek van Holland, 4 oktober 1973) is een voormalig Nederlands rooms-katholiek priester die in 2020 aan de Paus dispensatie heeft aangevraagd ontheven te worden van zijn priesterlijke taken.[1] Ook was hij korte tijd vicaris-generaal van het Bisdom Rotterdam.

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Visser groeide op in Weert in een niet gelovig gezin. Hij werd op zijn negentiende rooms-katholiek en ging theologie studeren. Dat deed hij eerst in Heerlen, daarna aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en later nog aan de Katholieke Theologische Universiteit in Utrecht. Zijn priesteropleiding volgde hij aan Vronesteyn in Voorburg. Op 9 juni 2001 werd hij door bisschop Ad van Luyn in de HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam tot priester gewijd. [2]

Kerkelijke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn priesterwijding was Visser werkzaam als pastoraal werker in de regio Den Haag. Daarna was hij pastoor in de Maria van Jessekerk in Delft. Hij werd in 2012 vaste pastoor in de regio Drechtsteden. Op 1 juli 2016 werd hij door bisschop Hans van den Hende naast Dick Verbakel benoemd tot tweede vicaris-generaal van het bisdom Rotterdam. Per 1 juni 2020 verleende de bisschop hem eervol ontslag als vicaris-generaal, nadat Visser bleek te hebben gesolliciteerd als burgemeester van Zoeterwoude. Deze functie was onverenigbaar met het priesterschap. [3] Later trok Tjeerd Visser zich terug uit de procedure.

Op 6 september 2020 maakte het bisdom Rotterdam bekend dat Visser, na een periode van rust en reflectie, is teruggetreden per 1 september 2020, en zijn werkzaamheden als priester wil beëindigen.[1] Op 9 november 2020 publiceerde NRC Handelsblad een reconstructie van het ontslag van Tjeerd Visser. Sinds 2021 is Tjeerd Visser als geestelijk verzorger betrokken bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Overstap naar Oudkatholieke kerk[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 september 2023 werd Visser geïnstalleerd als pastoor van de Oudkatholieke kerk in de Sint-Vituskerk in Hilversum.[4]