Tjerk Smeets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tjerk Smeets
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Tjerk Marten Smeets
Geboortedatum 3 juni 1980
Geboorteplaats Amsterdam, Nederland
Gooit R
Slaat R
Clubinformatie
Huidige club RCH-Pinguïns
Positie coach
Interlandcarrière
Olympische Spelen 2008
Portaal  Portaalicoon   Sport

Tjerk Marten (Tjerk) Smeets (Amsterdam, 3 juni 1980) is een Nederlands honkballer.

In 2006 werd Smeets uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler in de Nederlandse honkbalcompetitie. Met zijn vereniging werd hij in 2007 Nederlands kampioen en tevens in Rimini in datzelfde jaar Europees kampioen. In 2007 maakte Smeets deel uit van het Nederlands team dat in Barcelona de Europese titel voor landenteams won waarmee het de kwalificatie voor de Olympische Spelen behaalde. In 2008 won Smeets met Kinheim de Europacup en sloeg in de finale het beslissende punt binnen.

Smeets speelde tot het eind van het seizoen 2010 als achtervanger voor het eerste herenhonkbalteam van de Haarlemse vereniging Corendon Kinheim. Na de (verloren) vierde wedstrijd in de Play-offs tegen L&D Amsterdam besloot hij een punt te zetten achter zijn spelersloopbaan. Eind september 2010 werd bekend dat hij in het seizoen 2011 hoofdcoach van RCH-Pinguïns wordt [1].

Tot en met 2008 maakte Smeets als een van de vaste achtervangers deel uit van het Nederlands honkbalteam. Sinds de Haarlemse Honkbalweek van 2010 is hij niet langer actief als speler in het team maar fungeert als bullpen-coach.

Vanaf 10 juli 2013 is Tjerk Smeets teammanager bij AFC Ajax.

Privé[bewerken]

Smeets is een zoon van de sportjournalist en oud-basketballer Mart Smeets en een broer van de softbalster Nynke Smeets. Hij is getrouwd met oud-hockeyinternational Minke Smabers.[2]

Voetnoten[bewerken]

  1. De Nederlandse Honkbalsite 30-09-2010. Smeets nieuwe hoofdcoach RCH-Pinguïns
  2. AD Sportwereld 25-08-08. Aanzoek tijdens sluitingsceremonie