Todd Howard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Howard in 2010

Todd Howard (Macungie, Pennsylvania, 1970) is een Amerikaanse ontwerper, regisseur en producent. Hij heeft enkele van de meest succesvolle spellen gecreëerd door het gebruiken van baanbrekende openwereldfuncties. Hij is momenteel de game-director en uitvoerend producent van Bethesda Softworks, waar hij de ontwikkeling van Fallout 3 en de The Elder Scrolls-serie leidde. Hij kreeg van GamePro magazine een plaats in de Top 20 meest invloedrijke mensen in videogame-industrie van de afgelopen 20 jaar. Hij is ook één van de IGN's Top Game Creators aller tijden.

Leven voor Bethesda[bewerken]

Howard werd geboren in Lower Macungie Township, Pennsylvania. In 1989 studeerde hij af aan de High School in Emmaus, aldaar. 3 jaar later, in 1993 rondde hij ook zijn opleiding aan de College of William & Mary in Williamsburg, Virginia, succesvol af.

Bethesda Softworks[bewerken]

Howard sloot zich op 24-jarige leeftijd aan bij het team van Bethesda Softworks en kreeg al snel een aantal grote projecten voor zijn neus. Zo kon hij al na een jaar aan de slag als producent en ontwikkelaar van The Terminator: Future Shock (1995) en Skynet (1996). Twee jaar later promoveerde hij tot projectleider en ontwerper van The Elder Scrolls Adventures: Redguard (1998) en The Elder Scrolls III: Morrowind (2002). Toen hij 12 jaar in dienst was bij Bethesda werd het spel The Elder Scrolls IV: Oblivion waar hij projectleider van was, verkozen tot Spel van het jaar 2006. Hierna was hij Game Director en Executive Producer van Fallout 3 die wederom verkozen werd tot Spel van het Jaar. Ditmaal in 2008. Hij was wederom Game Director voor het vervolg van The Elder Scrolls IV: Oblivion, namelijk The Elder Scrolls V: Skyrim. Het spel werd uitgebracht in november (2011). Het werd door verschillende recensenten verkozen tot een van de beste games ooit gemaakt. Ook tot de dag van vandaag wordt door het goede mod-support het spel nog veel gespeeld. Op 3 juni 2015, tijdens de E3 presentatie van Bethesda, werd bekendgemaakt dat Fallout 4[1] op 10 november 2015 in de winkels zou liggen. Uiteraard komt deze game met een speciale editie; the Pip-Boy edition. Hierin zit een plastic replica van de in-game gebruikte persoonlijke computer 'The Pip-Boy 3000'. Howard was ook Game Director voor Fallout 4.

Todd is een veelvuldig spreker op game-evenementen zoals op E3 en zijn games werden aanbevolen in verschillende televisieprogramma's en op voorpagina's van allerlei tijdschriften wereldwijd.

Ook is hij bekend als een goede vriend van Notch (Markus Persson, oprichter van Mojang, het bedrijf achter o.a. het populaire Minecraft) . Na een rechtszaak tussen de advocaten van Zenimax Studios (de eigenaren van Bethesda) en Mojang om de titel van Mojang's project Scrolls (die volgens de advocaten in conflict was met The Elder Scrolls), stopte Todd Howard een kleine verwijzing naar Notch in Skyrim, de zogenaamde Notched Pickaxe

Zie ook[bewerken]

  1. fallout 4