Todd Howard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Todd Howard (Macungie, Pennsylvania, 1970) is een Amerikaanse ontwerper, regisseur en producent. Hij heeft enkele van de meest succesvolle spellen gecreëerd door het gebruiken van baanbrekende openwereldfuncties. Hij is momenteel de game-director en uitvoerend producent van Bethesda Softworks, waar hij de ontwikkeling van Fallout 3 en de The Elder Scrolls-serie leidde. Hij kreeg van GamePro magazine een plaats in de Top 20 meest invloedrijke mensen in videogame-industrie van de afgelopen 20 jaar. Hij is ook één van de IGN's Top Game Creators aller tijden.

Leven voor Bethesda[bewerken]

Howard werd geboren in Lower Macungie Township, Pennsylvania. In 1989 studeerde hij af aan de High School in Emmaus, aldaar. 3 jaar later, in 1993 rondde hij ook zijn opleiding aan de College of William & Mary in Williamsburg, Virginia, succesvol af.

Bethesda Softworks[bewerken]

Howard sloot zich op 24-jarige leeftijd aan bij het team van Bethesda Softworks en kreeg al snel een aantal grote projecten voor zijn neus. Zo kon hij al na een jaar aan de slag als producent en ontwikkelaar van The Terminator: Future Shock (1995) en Skynet (1996). Twee jaar later promoveerde hij tot projectleider en ontwerper van The Elder Scrolls Adventures: Redguard (1998) en The Elder Scrolls III: Morrowind (2002). Toen hij 12 jaar in dienst was bij Bethesda werd het spel The Elder Scrolls IV: Oblivion waar hij projectleider van was, verkozen tot Spel van het jaar 2006. Meest recent was hij Game Director en Executive Producer van Fallout 3 die wederom verkozen werd tot Spel van het Jaar. Ditmaal in 2008. Zijn nieuwste project is The Elder Scrolls V: Skyrim (2011). Ook dit spel werd verkozen tot Spel van het jaar in 2011. het meest recente wat we tot nu toe hebben gehoord van Bethesda Softworks is dat [1] binnenkort uitkomt (10 November). uiteraard komt deze game ook met een speciale editie; the Pip-Boy edition, deze is momenteel al uitverkocht.

Todd is een veelvuldig spreker op game-evenementen zoals op E3 en zijn games werden aanbevolen in verschillende televisieprogamma's en op voorpagina's van allerlei tijdschriften wereldwijd.

Ook is hij bekend als een goede vriend van Notch (Markus Persson, oprichter van Mojang, het bedrijf achter o.a. het populaire Minecraft) . Na een rechtszaak tussen de advocaten van Zenimax Studios (de eigenaren van Bethesda) en Mojang om de titel van Mojang's project Scrolls (die volgens de advocaten in conflict was met The Elder Scrolls), stopte Todd Howard een kleine verwijzing naar Notch in Skyrim, de zogenaamde Notched Pickaxe

Zie ook[bewerken]

  1. fallout 4