De Toegepaste Kunsten in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Toegepaste Kunsten in Nederland)

De Toegepaste Kunsten in Nederland is een reeks monografieën over hedendaagse sier- en nijverheidskunst. Deze serie werd vanaf 1923 in 24 delen uitgegeven door W.L. & J. Brusse's Uitgeversmaatschappij in Rotterdam.

De uitgever gaf bij de introductie van de serie het volgende commentaar: Het doel van de boekjes is in de eerste plaats praktisch. Zij zullen een inleiding zijn voor wie zich gaat oriënteren, een voorlichting bij studie of keus, een gids bij navraag; zij moeten hun weg vinden naar studeerkamer, kunsthandel, werkplaats, school, bibliotheek en woonvertrek; een klein populair archief, waarin men richtingen verklaard vindt en voortreffelijke werken worden afgebeeld, maar dat men ook raadpleegt bij het zoeken naar een kunstenaar, een fabrikant, een drukker enz.

Er verschenen 10 delen in de sectie Het Huis en zijn Inrichting; 8 delen in Klein Huisraad en Tooi; 1 deel Gewijde Kunst; 3 delen Tooneel en Spel en 3 delen in de sectie Drukkunst, Boek en Grafisch werk. Bij bestelling van de hele serie was de prijs fl. 1,25 per stuk en los gekocht fl. 1,50 per monografie. Alle deeltjes hadden een kleurige omslag van de hand van de boekbandontwerper Roelf Gerbrands (1891-1954) en zijn heden ten dage verzamelobjecten geworden.

Titels van de reeks[bewerken | brontekst bewerken]

Het Huis en zijn Inrichting

Architecturale Versiering

Inrichting van woning en vertrek

Klein Huisraad en Tooi

Dagelijksch leven en verkeer

Glas en aardewerk

Toilet en sieraden

Gewijde Kunst

  • 19. Jan de Meijer: Gewijde kunst (1928) (gepland als: Katholieke en protestantsche kerkelijke kunst)

Tooneel en Spel

Drukkunst, Boek en Grafisch Werk

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]