Toegepaste gedragsanalyse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Toegepaste gedragsanalyse, Applied Behavior Analysis (ABA) of lovaasmethode, is een van de deelstromingen binnen de gedragstherapie en een behandelingsmethode voor autisme.

Basisprincipes[bewerken]

Lovaas[bewerken]

De ABA-therapie is hier beter bekend als de lovaasmethode, naar de Noorse ontwerper ervan, Dr. O. Ivar Lovaas. In Scandinavië en Groot-Brittannië is die erg populair, in België wordt ze nauwelijks toegepast.

Maar het is niet correct om ABA als de lovaastraining te typeren. ABA is veel ruimer van opzet. Men gaat er in Nederland van uit dat het de lovaastraining of “discrete trial training” is. Alhoewel DTT en lovaasmethodes gehanteerd worden is ABA veel breder en past het meer tactieken, methoden en procedures toe, die erg effectief zijn gebleken met het verhelpen van verschillende soorten problemen.

Gedragsverandering[bewerken]

Gedrag is uitsluitend een functie van de gevolgen ervan. Door beloning, straf, uitdoving van gedrag en stimuluscontrole en manipulatie van omgevingsfactoren probeert men door toegepaste gedragsanalyse het gedrag te veranderen. De oorspronkelijke lovaasmethode was erg streng. Bij ABA [1] wordt voornamelijk vanuit positieve stimuli gewerkt. Dus het kind wordt door beloning gestimuleerd om ander gedrag te vertonen. Het kind wordt continu op verschillende manieren, op verschillende plaatsen geconfronteerd met datgene wat stress veroorzaakt. Daarbij wordt het kind dan op een positieve manier bijgestaan en wordt beloond als het niet het ongewenst gedrag vertoont.

Bijvoorbeeld: Een autistisch kind bleek erg bang voor grote donkere ruimtes, zoals parkeergarages, kerken en tunnels. Elke keer als het kind daar kwam werd het hysterisch. Door steeds die plekken op te zoeken, te begeleiden, angst te reduceren en belonen is het kind nu instaat om door een tunnel te lopen waardoor de familie nu door een tunnel kan gaan en niet om hoeft te rijden omdat het kind hysterisch wordt.

Kritiek[bewerken]

Via de lovaasmethode of ABA kan men op korte termijn bijvoorbeeld oogcontact van het kind herstellen.

Autisme daarentegen is voornamelijk een informatieverwerkingsstoornis. Symptoombestrijding is dus onvoldoende. De beleveningswereld van het kind staat bij ons, in Vlaanderen en Nederland, centraal, en om die te openen is de lovaasmethode slechts een van de vele methoden. De lovaasmethode is daarentegen wel wetenschappelijke onderbouwd, wat op zich zeldzaam is.

Weerwoord Kritiek[bewerken]

De ABA methode is erg intensief. 40 uur per week moet het kind getraind worden, maar van de 100 kinderen die op deze manier getraind worden in hun eerste levensjaren is 47 instaat om naar het regulier onderwijs te gaan.

In Nederland staat de belevingswereld van de kinderen centraal, maar daardoor leren zij niet te functioneren in de maatschappij wat hen op latere leeftijd ernstig benadeeld in hun dagelijks leven.

Toepassingen[bewerken]

Toepassingen van ABA zijn onder meer discrete trial instruction/teaching en omgevings - of natuurlijke benaderingen (alternatieve behandelingsmethoden zoals milieutraining, incidental teaching en pivotal response training of natural language paradigm) die het kind aanzetten tot interactie in de natuurlijke en gevarieerde omgeving.