Toerental

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het toerental of de omwentelingsfrequentie is het aantal omwentelingen dat een draaiend voorwerp (bijvoorbeeld een grammofoonplaat, een wiel of de as van een motor) per tijdseenheid om een omwentelingsas maakt. Er bestaan verschillende eenheden om de grootheid toerental in uit te drukken:

  • De SI-eenheid hertz (omwentelingen per seconde)
  • De in de techniek veel gebruikte toeren of omwentelingen per minuut (min−1, tpm – toeren per minuut of rpm – revolutions/rotation per minute). Het aantal omwentelingen per minuut kan naar hertz worden omgerekend door de waarde tpm door 60 te delen.

Een cirkel is 360° of in SI-eenheden 2π radialen. We kunnen de snelheid waarmee iets ronddraait ook uitdrukken in een hoeksnelheid: radialen / seconde.

1 rpm ≈ 0,104720 rad/s

1 omwenteling/minuut =(2π radialen) / (60 seconden) = 0,104720 rad/s

Voor zeer langzaam draaiende voorwerpen (zoals de aarde om de zon, of de aarde om de eigen rotatieas), wordt de term toerental niet gebruikt. In plaats daarvan geeft men de tijd aan die nodig is voor een omwenteling (voor de voorbeelden: een jaar en een dag).

Wiel[bewerken]

Met de formule voor de omtrek van een cirkel berekent men uit het aantal malen dat het meetpunt wordt gepasseerd door de toerenteller de totaal afgelegde afstand; deelt men die afstand door een tijdseenheid, is de uitkomst de snelheid of omloopsnelheid.

Motoren[bewerken]

De toerentallen van motoren lopen ver uiteen, van 100 toeren per minuut voor een grote scheepsdiesel tot 100.000 toeren per minuut voor een kleine gasturbine. Veel motoren zijn voorzien van een toerenteller waarop het toerental af te lezen is. Door middel van een versnellingsbak of gangwissel wordt het optimale toerental van de motor van een voertuig omgezet naar het (meestal lagere) toerental van de wielen.

De turbine van een straalmotor draait met een toerental van 25.000 tot 40.000. Een normale viertakt-benzinemotor van een auto draait met een toerental dat doorgaans varieert tussen 700 en 6500 toeren per minuut, bij racemotoren ligt dat al boven de 10.000.

Grammofoonplaten[bewerken]

Voor grammofoonplaten, geluidsdragers van vinyl en schellak, bestaan de volgende standaardsnelheden:

Om de snelheid van deze geluidsdragers exact in te stellen maakt men gebruik van een stroboscoop.

Variaties in de snelheid die veroorzaakt worden door het aandrijfmechanisme van de platenspeler (motor, soms ook door het aandrijfmachanisme per snaar), gebruikt men de termen wow (zich langzaam herhalende wijziging) en flutter (zich snel herhalende wijziging). Tijdens de latere disco en bij house en hiphop is het variëren van de snelheid en het handmatig draaien van de platen (scratchen) in de mode gekomen - daarvoor was een speciale naald benodigd.

Grapjes[bewerken]

Op de hit All because of you van Geordie lijkt het in het intro alsof de plaat afgeremd moet worden; bij Dance with the devil van Cozy Powell lijkt het juist andersom, dat de plaat sneller gaat draaien.

Cd's en dvd's[bewerken]

Het toerental van een (audio-) compact disc en dvd is niet constant. Het spiraalvormige spoor wordt met een constante lineaire snelheid afgetast. Omdat het spoor aan de binnenkant begint, draait een cd aanvankelijk op ongeveer 500 toeren per minuut; naarmate de optische leeskop verder naar buiten beweegt neemt dat af tot ongeveer 200 toeren aan de buitenrand. De toerentallen van dvd's liggen hoger. Loopwerken van cd-roms kunnen nog veel hogere toerentallen aan, hoewel de factor "52x" die in 2006 gebruikelijk was , niet op alle plaatsen van de cd waargemaakt kan worden.

Hardeschijf[bewerken]

Een harde schijf in een computer heeft vaak een toerental van 7200, maar snelheden variëren tussen de 5400 en 15.000 rpm.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]