Toergenevskaja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Логотип метро в системе бренда московского транспорта.svg
Toergenevskaja
Тургеневская
De middenhal bij de trappen voor de overstappers naar Tsjistieje Proedy
Algemeen
Lijn(en) Metrolijn 6 van Moskou Kaloezjsko-Rizjskaja-lijn
Stationsnummer 095
Opening 5 januari 1972
Constructie
Type Pylonenstation
Perrons 2
Perronsporen 2
Diepte 49 meter
Aansluitend(e) metrostation(s)
Lijn Station
Moskwa Metro Line 1.svg Tsjistieje Proedy
Moskwa Metro Line 10.svg Sretenski Boelvar
Route
Metrolijn 6 van Moskou Richting Volgend station
Medvedkovo Soecharevskaja
Novojasenevskaja Kitaj Gorod
Ligging
Coördinaten 55° 46′ NB, 37° 38′ OL
Toergenevskaja (metro van Moskou)
Toergenevskaja
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Toergenevskaja (Russisch: Тургеневская Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een station aan de Kaloezjsko-Rizjskaja-lijn van de Moskouse metro.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is het 91e van de Moskouse metro en vormt het sluitstuk van de verbinding tussen de Kaloezjskaja-radius in het zuiden en de Rizjskaja-radius in het noorden onder de binnenstad. Na de opening op 5 januari 1972 was de Kaloezjsko-Rizjskaja-lijn doorgaand berijdbaar. Het station ligt dieper dan station Tsjistieje Proedy aan de  Sokolnitsjeskaja-lijn en is genoemd naar het plein aan de zuidkant van de stations. Vanaf het midden van de middenhal loopt een overstaptunnel naar Tsjistieje Proedy en sinds 29 december 2007 is er vanaf het noordelijke perroneinde ook een trap voor overstappers naar het nog dieper gelegen Sretenski Boelvar aan de Ljoeblinsko-Dmitrovskaja-lijn.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het station kent een gemeenschappelijke verdeelhal onder het Plosjtsjad Mjasnitskje Vorota (Mjasnitski poortplein) met Tsjistieje Proedy aan de Sokolnitsjeskaja-lijn. Sinds eind mei 2011 is er aan de westkant een tweede verdeelhal gebouwd met een rechtstreekse toegang tot de doorgang tussen Toergenevskaja en Sretenski Boelvar. Het beeld van Kirov dat vroeger in de middenhal van Tsjistieje Proedy stond werd toen in de nieuwe hal geplaatst. Ondergronds is er sprake van een pylonenstation op 49 meter diepte met drie parallelle tunnels met elk 8,5 meter doorsnee. De architecten I.G. Taranov, J.V. Vdovin en I.G. Petoechova ontwierpen een station waarbij de krommingen van de tunnelbuizen zichtbaar zijn gebleven. De pylonen zijn rondom bekleed met koelga-marmer. De verlichting is verwerkt in de kroonlijsten aan de onderkant van het gewelf. Als bijzonderheid van dit station bestaan de gewelven uit ruitvormige glasvezelplaten. De vloer bestond uit lichtkleurig marmer maar is inmiddels vervangen door graniet. De tunnelwanden zijn onder perronhoogte bekleed met zwart gazgan-marmer, daarboven eveneens met koelga-marmer. De vier kabelkasten in de tunnelwanden zijn verborgen achter koperen smeedwerk van de kunstenaars Ch. M Rysin en D.J. Bodnieks. De kroonlijst boven het marmer bestaat uit gestanste metalen elementen.

Reizigersverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 werden 49.600 reizigers per dag geteld. De eerste metro naar het noorden vertrekt op even dagen om 5:46 uur. Op oneven dagen doordeweeks is dit 5:45 uur en in het weekeinde om 5:44 uur. Naar het zuiden vertrekt in het weekeinde de eerste metro om 5:49 uur, op oneven weekdagen is dit 5:47 uur, op even dagen doordeweeks is dit 5:46 uur.