Toeristenval

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Las Vegas kan gezien worden als een uit de hand gelopen toeristenval.

Een toeristenval (Engels: tourist trap) is een toeristenbestemming die is gecreëerd om geld aan toeristen te verdienen. Meestal zijn toeristenvallen plaatsen waar veel toeristen op af komen zonder dat er in die plaats iets is wat een dergelijke aantrekkingskracht rechtvaardigt. Hoewel de term overwegend pejoratief gebruikt wordt zijn er ook toeristen die de grap van dergelijke bestemmingen wel inzien.

Typische toeristenvallen zijn vaak plaatsen met een geografische eigenaardigheid, Drielandenpunten, exclaves, geografische middelpunten), ministaten of andere plaatsen met een internationaalrechtelijk aparte positie (vaak met belastingvoordelen), monumenten of gebouwen die voor het toerisme zijn geplaatst en geen cultuurhistorische waarde hebben, plaatsen die gefigureerd hebben in een bekende film, boek of televisieprogramma en plaatsen die in bezit zijn van een of ander triviaal record ('s werelds langste kluwen touw). De meeste toeristenvallen zijn minstens in het bezit van openbare toiletten en souvenirwinkels waar men objecten kan kopen met de naam van de plaats. Soms spreekt men ook van toeristenvallen bij plaatsen die in principe bezienswaardig of bijzonder zijn, maar die buitenproportioneel worden uitgemolken.

Voorbeelden van toeristenvallen in Nederland zijn het Drielandenpunt in Vaals, Amsterdam Dungeon, Heineken Experience en Volendam.[bron?] In België kan men het atomium als toeristenval zien, en voor beide landen de plaats Baarle. Internationaal bekende toeristenvallen zijn het evenaarmonument in Indonesië, de Mexicaanse stad Tijuana, het uitgaansgebied Temple Bar in Dublin, het Loch Ness en het land Andorra.[bron?]