Toeritdosering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Toeritdosering Delft-Noord

Toeritdosering is in de verkeerskunde een term die gebruikt wordt voor het gereguleerd toelaten van verkeer op een toerit. Meestal is de toerit een invoeging naar de hoofdrijbaan van een autosnelweg.

Doel[bewerken]

Doel van toeritdosering is het beperken van het aantal invoegende voertuigen om zo de verkeersdoorstroming op de hoofdrijbaan niet te verstoren. De toeritdoseerinstallatie wordt in principe alleen ingeschakeld bij hoge rijbaan-intensiteiten die in de buurt komen van de wegcapaciteit. Door het beperken van extra verkeer vanaf de toerit kan congestie dan worden voorkomen of het moment van ontstaan worden uitgesteld. Wanneer eenmaal congestie op de hoofdrijbaan is ontstaan kan een doseerinstallatie nauwelijks meer bijdragen aan een betere doorstroming.

Verkeerslicht[bewerken]

Een toeritdoseerinstallatie is eigenlijk een iets anders vormgegeven (namelijk gele in plaats van zwarte achtergrond) verkeerslichtinstallatie. Meestal mag er bij groen licht slechts één voertuig passeren, dit staat aangegeven met een onderbord. Bij sommige installaties is aangegeven dat er bij groen licht twee voertuigen mogen passeren.

Voordelen[bewerken]

Enkele mogelijke voordelen van een toeritdosering:

  • toename van de capaciteit van de hoofdrijbaan stroomafwaarts van de toeritdoseerinstallatie.
  • afname van het totaal VVU's (voertuigverliesuren) van het gehele netwerk.
  • sluipverkeer, wordt ontmoedigd (het heeft geen zin meer om een sluiproute te nemen als je toch de snelweg op moet bij een TDI).

Nadelen[bewerken]

Enkele mogelijke nadelen van een toeritdosering:

  • filevorming op de toerit en zelfs verder bovenstrooms op het stedelijke netwerk;
  • sluipverkeer, verkeer kan andere routes gaan kiezen, bijvoorbeeld een andere toerit zonder toeritdosering.