Toespoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Toespoor

Toespoor is een opzettelijk aangebrachte afwijking in de wielstand van de voorwielen van een voertuig ten opzichte van de lengte-as. Bij zijspancombinaties is het een lichte verdraaiing naar binnen van het zijspanwiel.

Auto[bewerken]

Toespoor is nodig bij auto's met achterwielaandrijving. Door de aandrijving worden de voorwielen iets naar buiten gedrukt, waardoor het toespoor wordt gecorrigeerd en de wielen perfect rechtuit draaien. Zonder toespoor zouden de banden onnodig slijten en zou het brandstofverbruik hoger liggen. Auto's met voorwielaandrijving hebben uitspoor: de wielen zijn iets naar buiten gedraaid.

Zijspan[bewerken]

Bij zijspancombinaties is toespoor nodig omdat de aangedreven motorfiets de combinatie naar rechts drukt. Het naar binnen gedraaide zijspanwiel zorgt ervoor dat dit (in elk geval gedeeltelijk) wordt voorkomen. Een zijspancombinatie heeft bovendien "vlucht": de motorfiets helt iets naar links. Deze krijgt daardoor de neiging ook naar links te rijden, waardoor de afwijking naar rechts eveneens wordt tegengewerkt. Toespoor en vlucht kunnen zo worden afgesteld dat de zijspancombinatie bij één bepaalde snelheid rechtdoor loopt. De zijspanrijder zal dus vrijwel altijd enige inspanning moeten verrichten als hij rechtuit wil rijden.

Zie ook[bewerken]