Toiletpapieroriëntatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Papier van de muur af
Papier naar de muur toe

De toiletpapieroriëntatie refereert aan de twee manieren waarop men een rol toiletpapier kan ophangen aan een horizontale toiletrolhouder; naar "voren" (met de strook waar het nieuwe velletje wordt afgescheurd van de muur af) of naar "achteren" (met de strook naar de muur toe).

Welke methode de voorkeur heeft hangt af van wat men persoonlijk het prettigst vindt of van huis uit gewend is. Bij een Amerikaans onderzoek bleek 60–70% van de ondervraagden de voorkeur gaf aan de rol naar "voren". Hoewel het iets triviaals lijkt, hebben mensen vaak sterke meningen over welke manier van de toiletrol ophangen het beste is. Onder andere hygiëne, papierbesparing, de mate waarin het papier makkelijk af te scheuren is worden door voorstanders van beide methodes gebruikt als argument waarom hun manier de beste is. Er is dan ook al geregeld onderzoek naar gedaan, waarbij onder andere leeftijd, geslacht, politieke filosofie en economische status als factoren zijn meegenomen.

Relevantie[bewerken]

In zijn artikel "Bathroom Politics: Introducing Students to Sociological Thinking from the Bottom Up" beschrijft professor Edgar Alan Burns van het Eastern Institute of Technology enkele redenen waarom het onderzoeken van de toiletpapieroriëntatie belangrijk is, met name in de sociologie. Zo beschrijft hij hoe hij op de eerste dag dat hij een nieuwe klas lesgeeft in sociologie, hen altijd de vraag stelt welke manier van het ophangen van de rol zij beter vinden, en laat ze ook nadenken over waarom ze hun manier verkiezen boven de andere. Op die manier wordt de sociale constructie van regels en gebruiken die men eigenlijk onbewust doet goed duidelijk. [1]

Ook in de lessen sociale psychologie van de Universiteit van Notre Dame wordt de toiletpapieroriëntatie gebruikt, onder andere om The Social Construction of Reality van Peter L. Berger en Thomas Luckmann te verduidelijken.[2] Christopher Peterson, professor psychologie aan de Universiteit van Michigan, classificeert de keuze van de toiletpapieroriëntatie onder “smaak, voorkeuren en interesses” in plaats van “waarden, normen en noodzaak”. Het maakt samen met andere persoonlijke voorkeuren volgens hem deel uit van iemands identiteit.

Ook buiten onderzoeken om komt de toiletpapieroriëntatie geregeld aan bod. Zo besteedde Jim Bohannon in zijn radioprogramma ooit een uur aan het onderwerp, en merkte op dat er prima een talkshow mee gevuld zou kunnen worden. In de sitcom All in the Family kwam de toiletpapieroriëntatie ook al eens ter sprake, waarin de personages Archie en Michael ruzie krijgen over de manier waarop de rol moet hangen.[3] De vraag hoe mensen de toiletrol het liefst ophangen staat prominent op de cover van Barry Sinrod en Mel Poretz’s boek The First Really Important Survey of American Habits uit 1989.

Toiletpapieroriëntatie wordt ook vaak gezien als een van de struikelblokken voor een getrouwd stelletje.[4]

Argumenten[bewerken]

De voornaamste reden die mensen geven voor de manier waarop zij de toiletrol het liefst ophangen, is omdat ze deze manier handiger vinden voor het pakken van een nieuw velletje papier.

Rol met het papier naar voren, en het voorste velletje netjes opgevouwen.

Andere veel gehoorde argument voor "naar voren" zijn:

  • Het vermindert het risico dat men bij het pakken van een nieuw velletje per ongeluk de muur aanraakt met de hand, en zo mogelijk bacteriën en andere verontreinigingen op de muur overbrengt.[5]
  • Deze manier maakt het makkelijker om snel te zien waar het losse eind zit en dit te pakken.
  • In hotels, cruiseschepen en ook thuis kan bij deze manier het laatste velletje op worden gevouwen om aan te geven dat de toiletruimte schoon is gemaakt.
  • Toiletpapier met afbeeldingen of een patroon erop is vaak zo ontworpen dat het patroon alleen goed zichtbaar is als de rol naar voren hangt.
  • Moderne toiletrolhouders zijn zo ontworpen dat de toiletrol met één hand te hanteren is. Horizontaal aan de rol trekken doet deze afrollen terwijl bij verticaal aan het papier trekken de rolhouder weerstand geeft waardoor het papier afscheurt op de perforatie. Met het papier naar achteren rolt de papierrol dan in zijn geheel af.

Andere veel gehoorde argument voor "naar achteren" zijn:

  • Zo kan het losse eind indien ongewenst makkelijker buiten zicht worden gehouden.
  • Bij huisdieren en kleine kinderen vermindert het de kans dat ze de rol geheel afrollen indien ze het uiteinde proberen te pakken.[6]
  • Bij campers en andere voertuigen met een toilet aan boord voorkomt deze manier van ophangen dat de rol tijdens het rijden geheel afrolt.