Tokugawa Iemitsu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tokugawa Iemitsu
徳川家光
Tokugawa Iemitsu
Geboren 12 augustus 1604
Overleden 8 juni 1651
3e Shogun
Aangetreden 1623
Einde termijn 1651
Monarch Keizer Go-Mizunoo
Keizerin Meishō
Keizer Go-Kōmyō
Voorganger Tokugawa Hidetada
Opvolger Tokugawa Ietsuna
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Tokugawa Iemitsu (徳川家光) (1604-1651) was de derde shogun van het Tokugawa-shogunaat en heerste over het door zijn grootvader Tokugawa Ieyasu eengemaakte Japan in opvolging van zijn vader Tokugawa Hidetada.

Hij versterkte zijn greep op de daimyo door het invoeren van het systeem van de Sankin-Kotai, waarbij daimyo om het andere jaar een langere periode aan het hof van de shogun dienden door te brengen terwijl zij hun familie thuis moesten achterlaten.

Het shogunaat wenste na ruim een eeuw van burgeroorlog te bouwen aan een welvarend en vooral stabiel Japan. In die opvatting paste een tot het noodzakelijke minimum terugbrengen van buitenlandse invloeden. In 1639 werd het besluit van de Sakoku genomen en uitgevoerd dat tot 1867 voor een vrijwel gehele afsluiting van Japan voor de buitenwereld tot resultaat had. Japanners werd verboden het land te verlaten. Naast Chinese en Koreaanse schepen konden alleen Nederlandse schepen via de handelspost op Dejima nog handel drijven in het land. De eliminatie van de missie van de jezuïeten in Japan en het christendom was een onderdeel van dat beleid. Onder Iemitsu kwam het shogunaat tot de piek van zijn macht.

Hij bouwde het Toshogu-heiligdom in Nikko ter ere van zijn grootvader Tokugawa Ieyasu. Zijn eigen mausoleum ligt ernaast.

Voorganger:
Tokugawa Hidetada
Tokugawa Shogun
1623–1651
Opgevolgd door:
Tokugawa Ietsuna