Tolhuis (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tolhuis
Wijk van Nijmegen
Nijmegen Tolhuis.png
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Dukenburg
Coördinaten 51°49'5,563"NB, 5°47'26,970"OL
Oppervlakte 77 ha  
Inwoners (2009) 3433:[1]
Overig
Postcode(s) 6537

Tolhuis is een wijk in de Nederlandse stad Nijmegen. Het behoort tot het stadsdeel Dukenburg en ligt in het noordwesten hiervan. De wijk ligt tussen de Wijchenseweg-N326 (noordkant), de Van Schuylenburgweg en de wijk Zwanenveld (oostkant), de wijk Meijhorst (zuidkant) en Stadspark Staddijk (westkant).

“Kop van Tolhuis”[bewerken]

Het gedeelte “Kop van Tolhuis” is gelegen van de 75e straat tot en met de 52e straat. Het is een (gesloten) volkswijk. Het gebied is binnen Nijmegen bekend als een gebied waar wie “niks te zoeken heeft” niet heengaat. Er zijn veel straatgevechten en alcholproblemen, wat er voor zorgt dat het gebied een veiligheidsrisico kent. Tijdens oudjaarsavond is het erg onveilig in de buurt en heeft de politie en brandweer het er druk. De drugsverkoop komt vooral uit dit gebied en uit zich over de gehele wijk tolhuis. Straatafval, onder andere bierflessen en hier en daar zelfs drugsnaalden, en slecht onderhouden huizen zorgen voor een slecht straatbeeld.

Algemeen[bewerken]

Tolhuis is één van de de laatst gebouwde wijken van Dukenburg en dateert van begin jaren 70 van de twintigste eeuw. In de wijk wonen veel allochtonen. Ook wonen er opvallend veel ex-woonwagenbewoners. Het is een echte volkswijk met aan de noordzijde langs de Van Rozenburgweg enige bedrijven en winkels; er is geen industrie. In 1607 woningen wonen 3433 inwoners (2009). De wijk heeft veel meer laagbouw dan midden- en hoogbouw en wordt gekenmerkt door veel groen dat vooral in stroken verspreid tussen de laagbouw ligt; een groter aaneengesloten groengebied wordt gevormd door het Douglasbosje en het Grand Canal, resten van het voormalige landgoed Dukenburg. In de wijk staat een basisschool die tevens Brede school is. In een voormalige school is het Creatief Centrum Nijmegen-Zuid gevestigd en langs de Van Rozenburgweg liggen een ijsbaan en een klimhal als bovenwijkse voorzieningen. Tolhuis maakt ook gebruik van bovenwijkse voorzieningen elders in Dukenburg, die vooral gelegen zijn in de wijken Zwanenveld (winkelcentrum Dukenburg) en Meijhorst (wijkcentrum Dukenburg, zwembad, kerk, huisartsen en tandartsen, markt).

Afbeeldingen[bewerken]