Beluister (info)

Tolkamer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tolkamer
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Tolkamer (Gelderland)
Tolkamer
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Zevenaar Zevenaar
Coördinaten 51° 51′ NB, 6° 6′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
2.765[1]
Overig
Woonplaatscode 2981
Foto's
De Rijn in de omgeving van Tolkamer
De Rijn in de omgeving van Tolkamer
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Tolkamer is een kleine plaats met 2.765 inwoners[1] in de gemeente Zevenaar in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt op 1 kilometer van Lobith en is de eerste aanlegplaats aan het Bijlandsch Kanaal, gezien vanuit Duitsland.

Het plaatsje is vooral in trek bij "dagjesmensen" die vanaf de Europakade een tocht over de Rijn willen maken. Een andere trekpleister is het watersportgebied "de Bijland"; vanuit deze plas is een open verbinding naar de Rijn. Deze verbinding wordt voornamelijk gebruikt door de vele motorbootbezitters om een uitstapje te maken naar de strandjes langs de Rijn. Het landschap rond Tolkamer biedt vele mogelijkheden voor fietsers. De naburige plaatsen zijn goed toegankelijk door de vele fietspaden die het landschap doorkruisen. Ook Duitsland is gemakkelijk te bereiken. Via het veer van Millingen (fietsveer over de Rijn) of via Lobith naar Elten, waar men in een geaccidenteerd, bebost terrein mooie tochten kan maken.

De naam van het dorp komt uit de tijd dat daar schippers die vracht vervoerden van Duitsland naar Nederland tol moesten betalen, de zogenaamde tolkamer. Later moesten zij, tot het wegvallen van de Europese binnengrenzen (1 januari 1993), n.a.v. het zogenaamde Verdrag van Schengen op 14 juni 1985, bij de douane 'inklaren' dat wil zeggen ze moesten laten zien wat ze in/uitvoerden. Hierbij voerde de douane ook controles (te water) uit, waarbij gezocht werd naar illegale sigaretten, drank (later ook drugs) e.d.. Hierbij werden soms ook 'illegale' personen ontdekt. Na 1 januari 1993 was het voor schippers niet meer nodig om bij het passeren van de grens het douanekantoor te bezoeken, dit was een van de redenen dat zij niet meer in Tolkamer aanlegden. Daarnaast was het door de opkomst van de mobiele telefonie niet meer noodzakelijk om een telefoonaansluiting op het vasteland te zoeken. Contact met de werkgever kon nu ook vanaf het schip gebeuren. Dit betekende een aderlating voor de plaatselijke middenstand, aangezien veel schippers(vrouwen) de mogelijkheid benutten hier hun inkopen te doen. Voor 1993 waren er 13 cafés in Tolkamer, hierna waren er nog slechts 5 over.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]