Naar inhoud springen

Tolkamer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tolkamer
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Tolkamer (Gelderland)
Tolkamer
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Zevenaar Zevenaar
Coördinaten 51° 51′ NB, 6° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,24[1] km²
- land 4,51[1] km²
- water 3,74[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
2.825[1]
(343 inw./km²)
Woningvoorraad 1.329 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 2981
Foto's
De Rijn in de omgeving van Tolkamer
De Rijn in de omgeving van Tolkamer
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Tolkamer is een plaats met 2.825 inwoners[1] in de gemeente Zevenaar in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt op 1 kilometer van Lobith en is de eerste aanlegplaats aan het Bijlandsch Kanaal, gezien vanuit Duitsland.

Schippers[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het dorp komt uit de tijd dat schippers die vracht vervoerden van Duitsland naar Nederland daar tol moesten betalen bij de zogeheten 'tolkamer'. Later moesten zij bij de douane 'inklaren', dat wil zeggen tonen wat ze in- of uitvoerden. De douane voerde vanuit Tolkamer ook controles te water uit, waarbij gezocht werd naar illegale sigaretten, drank, drugs en dergelijke. Soms werden ook 'illegale' personen ontdekt. Na 1 januari 1993 was het door het wegvallen van de Europese binnengrenzen als gevolg van het Verdrag van Schengen voor schippers niet meer nodig om bij het passeren van de grens het douanekantoor te bezoeken. Door de opkomst van de mobiele telefonie was het ook niet meer noodzakelijk om van een telefoonaansluiting op het vasteland te gebruiken, contact met de opdrachtgever kon nu vanaf het schip gebeuren. Het maakte dat veel minder schepen aanlegden en er een sterke economische teruggang was bij winkels en horeca. Voor 1993 waren er dertien cafés in Tolkamer, daarna waren dat er nog vijf.

Dagjesmensen[bewerken | brontekst bewerken]

Het plaatsje bleef in trek bij 'dagjesmensen' die vanaf de Europakade een tocht over de Rijn willen maken. Een andere trekpleister is watersportgebied 'de Bijland'. Deze plas heeft een open verbinding met de Rijn die voornamelijk wordt gebruikt door motorbootbezitters om een uitstapje te maken naar de strandjes langs de rivier. In het landschap rond Tolkamer liggen veel fietspaden naar omliggende plaatsen. Ook het nabije Duitsland is gemakkelijk te bereiken. Via het veer van Millingen (fietsveer over de Rijn) of via Lobith naar Elten, kan men fietstochten in een geaccidenteerd en bebost terrein maken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]