Tom Blomberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tom Blomberg
Tom Blomberg
Algemene informatie
Volledige naam Tomas Lars Blomberg
Geboren 12 oktober 1954
Land Vlag van Nederland Nederland
Bijnaam De Dikke Blomberg
Werk
Beroep radiomaker
Portaal  Portaalicoon   Film

Tomas Lars (Tom) Blomberg (Haarlem, 12 oktober 1954) is een Zweeds-Nederlandse radiomaker.

Na zijn studie sociologie aan de Rijksuniversiteit Leiden werkte hij vanaf november 1979 als redacteur en producent mee aan de Nationale Hitparade met presentator Felix Meurders en aan De Avondspits van Frits Spits; deze gaf Blomberg de bijnaam 'De Dikke Blomberg' vanwege Blombergs encyclopedische muziekkennis.

In de nacht van 4 op 5 juli 1980 maakte Avondspits-producer Blomberg zijn debuut als presentator van de NOS Nacht op Hilversum 1. Blomberg presenteerde daarna nog meer radioprogramma's, zoals de Nationale Hitparade in 1984/'85, Tijd voor Toen en Hitweek bij de KRO van 1986 tot 1989 op de zondag op Radio 3. Ook was hij net als Spits een blauwe maandag in 1989 betrokken bij de oprichtingsperikelen van TV10.

Hij was regelmatig invaller voor Frits Spits bij De Avondspits. Blomberg presenteerde dit zeer goed beluisterde uur meer dan een maand lang, na het vertrek van Spits op 24 februari 1995, tot op maandag 3 april 1995 Corné Klijn met Kort & Klijn als opvolger het overnam. Na de periode werkte Blomberg nog een aantal jaren bij de publieke omroep, onder andere voor de productie van popnieuws-items. Dit duurde tot in 2002, toen Blomberg na een conflict met de toenmalige NPS-leiding vertrok.

Van september 2003 tot november 2011 presenteerde Blomberg onder andere voor Omroep Gelderland het programma Weekend retour,[1] met hits uit de jaren zestig en zeventig. Vanwege een verjongingstraject bij deze regionale omroep eindigde de dienstbetrekking van Blomberg.

Hij opende zijn programma's steevast met zijn eigen zinsnede "Hallikadee hallo!"

Samen met collega-producent Ton van Draanen ontwikkelde hij "Vandaagindemuziek",[2] een website vol feiten over muziek. Zijn stem is vaak te horen in reclamespotjes en als voice-over op National Geographic Channel. Blomberg woont in Hoofddorp.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • 3FM-dj Gerard Ekdom had in zijn inmiddels gestopte radioprogramma Ekdom In De Nacht op vrijdagnacht en in zijn podcast het typetje Blom Tomberg. Het is een typetje dat gebaseerd is op Tom Blomberg, dat iedere week weer 'heet van de naald popnieuws' voorlas.
  • Blomberg heeft een dubbele nationaliteit, namelijk de Zweedse en de Nederlandse. Zijn ouders zijn beiden Zweeds. Zijn vader was piloot bij de KLM.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]