Tom Blomberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tom Blomberg
Tom Blomberg
Algemene informatie
Volledige naam Tomas Lars Blomberg
Geboren 12 oktober 1954
Land Vlag van Nederland Nederland
Bijnaam De Dikke Blomberg
Werk
Beroep radiomaker/ dj, radio producer
Portaal  Portaalicoon   Film

Tomas Lars (Tom) Blomberg (Haarlem, 12 oktober 1954) is een Zweeds-Nederlandse radiomaker.

Na zijn studie sociologie aan de Rijksuniversiteit Leiden werkte hij vanaf november 1979 voor de NOS als redacteur en producer mee aan de Nationale Hitparade met presentator Felix Meurders en aan De Avondspits van Frits Spits; deze gaf Blomberg de bijnaam 'De Dikke Blomberg' vanwege Blombergs encyclopedische muziekkennis.

In de nacht van 4 op 5 juli 1980 maakte Avondspits-producer Blomberg zijn debuut als presentator van de NOS Nacht op Hilversum 1. Blomberg presenteerde daarna nog meer radioprogramma's, zoals voor de NOS de Nationale Hitparade van woensdag 10 oktober 1984 t/m woensdag 27 november 1985 op Hilversum 3, "Tijd voor Toen" bij de KRO vanaf zondag 1 juni 1986 t/m zondag 24 september 1989 en "Hitweek" vanaf zondag 1 oktober 1989 t/m juli 1990 op de zondag op Radio 3. Ook was hij net als Spits een blauwe maandag in 1989 betrokken bij de oprichtingsperikelen van TV10.

Hij was regelmatig invaller voor Frits Spits bij De Avondspits. Blomberg presenteerde dit zeer goed beluisterde uur meer dan een maand lang, na het vertrek van Spits op 24 februari 1995 bij Radio 3FM, tot op maandag 3 april 1995 Corné Klijn met Kort & Klijn als opvolger van Frits Spits het overnam. Na die periode werkte Blomberg nog een aantal jaren bij de publieke omroep, onder andere voor de productie van popnieuws-items op de nationale publieke popzender Radio 3FM (voor "Kort & Klijn"", de ""Nationale Top 100", de "Mega Top 50/Mega Top 100"). Dit duurde tot in 2002, toen Blomberg na een conflict met de toenmalige NPS-leiding vertrok bij zowel de NPS als Radio 3FM.

Van september 2003 tot november 2011 presenteerde Blomberg onder andere voor Omroep Gelderland het programma Weekend retour,[1] met hits uit de jaren zestig en zeventig. Vanwege een verjongingstraject bij deze regionale omroep eindigde de dienstbetrekking van Blomberg.

Hij opende zijn programma's steevast met zijn eigen zinsnede "Hallikadee hallo!"

Samen met collega-producent Ton van Draanen ontwikkelde hij "Vandaagindemuziek",[2] een website vol feiten over muziek. Zijn stem is vaak te horen in reclamespotjes en als voice-over op National Geographic Channel. Blomberg woont in Hoofddorp.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Toenmalig 3FM-dj Gerard Ekdom had in zijn inmiddels gestopte radioprogramma Ekdom In De Nacht op vrijdagnacht en in zijn podcast het typetje Blom Tomberg. Het is een typetje dat gebaseerd is op Tom Blomberg, dat iedere week weer 'heet van de naald popnieuws' voorlas.
  • Blomberg heeft een dubbele nationaliteit, namelijk de Zweedse en de Nederlandse. Zijn ouders zijn beiden Zweeds. Zijn vader was piloot bij de KLM.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]