Tom Johnston (zanger)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tom Johnston (zanger)
Tommy johnston 919 stage.jpg
Algemene informatie
Geboren 15 augustus 1948
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) rock
Beroep musicus, songwriter
Act(s) The Doobie Brothers
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal:  Muziek

Charles Thomas Johnston (Visalia (Californië), 15 augustus 1948) is een Amerikaanse zanger en gitarist. Hij is vooral bekend als co-frontman van The Doobie Brothers.

Geschiedenis[bewerken]

Johnston groeide op met rock-'n-roll en rhythm-and-blues en speelde als tiener in diverse bands. In 1969 kwam hij terecht in Pud, dat na een aantal bezettingswijzigingen werd omgedoopt tot The Doobie Brothers. Johnston deelde de zang met gitarist Pat Simmons.

De doorbraak kwam met de albums Toulouse Street (1972) en The Captain & Me (1973) maar door de zware tournees die de band ondernam ging Johnstons gezondheid achteruit. Op 31 december 1974 liet hij al verstek gaan bij een oudejaarsconcert en in mei 1975, aan het begin van de Stampede-tournee, werd hij in het ziekenhuis opgenomen met hevige maagbloedingen; Michael McDonald nam zijn plaats in.

Afgezien van een korte terugkeer begin 1976 was Johnston vooral bezig met zijn herstel waardoor het hem niet lukte om goede songs te leveren voor de volgende albums. In 1977 verliet hij de Doobies en koos hij voor een solocarrière. In 1979 verscheen het r&b/disco-getinte album Everything You've Heard Is True met de single Savannah Nights; in 1981 volgde Still Feels Good waarop hij teruggreep naar het Doobies-geluid. Johnston toerde in deze periode met zijn eigen band waarin ex-Doobie John Hartman plaatsnam achter de drum.

In 1982 gingen The Doobie Brothers op afscheidstournee; speciaal voor het allerlaatste concert kwam Johnston even langs om China Grove ten gehore te brengen en gitaar te spelen tijdens Listen to the Music. Dat laatste numer werd in het McDonald-tijdperk gezongen door drummer Keith Knudsen en pianist/saxofonist Cornelius Bumpus.

In 1985 toerde Johnston door het Amerikaanse clubcircuit als lid van Border Patrol; voor een paar optredens werd hij herenigd met Pat Simmons. Plannen voor een duoplaat leverden echter niets op.

In 1987 kwamen de Doobies weer bijeen om geld in te zamelen voor de Vietnamveteranen; dit beviel ze zo goed dat ze besloten om door te gaan in de (min of meer) klassieke bezetting. Eerst leverde Johnston nog het Huey Lewis & the News-achtige Where Are You Tonight voor de soundtrack van de film Dirty Dancing. Sindsdien zijn de Doobie Brothers weer definitief bij elkaar en dat heeft vijf albums opgeleverd: Cycles (1989), Brotherhood (1991), Siblin Rivalry (2000), World Gone Crazy (2010) en Southbound (2014)

Ondertussen blijft Johnston ook solo optreden; hij heeft diverse malen het podium gedeeld met zijn dochter Lara die na deelname aan een MTV-talentenjacht een carrière heeft opgebouwd als solo- en achtergrondzangeres.