Tom Johnston (zanger)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tom Johnston (zanger)
Tommy johnston 919 stage.jpg
Algemene informatie
Geboren 15 augustus 1948
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) rock
Beroep musicus, songwriter
Act(s) The Doobie Brothers
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Charles Thomas Johnston (Visalia (Californië), 15 augustus 1948) is een Amerikaanse zanger en gitarist. Hij is vooral bekend als co-frontman van The Doobie Brothers.

Geschiedenis[bewerken]

Johnston groeit op met rock-'n-roll en rhythm-and-blues en speelt als tiener in diverse bands. In 1969 komt hij terecht in Pud, dat na een aantal bezettingswijzigingen wordt omgedoopt tot The Doobie Brothers. Johnston deelt de zang met gitarist Pat Simmons.

De doorbraak komt met de albums Toulouse Street (1972) en The Captain & Me (1973) maar door de zware tournees die de band onderneemt gaat Johnstons gezondheid achteruit. Op 31 december 1974 laat hij al verstek gaan bij een oudejaarsconcert en in mei 1975, aan het begin van de Stampede-tournee wordt hij in het ziekenhuis opgenomen met hevige maagbloedingen; Michael McDonald neemt zijn plaats in.

Afgezien van een korte terugkeer begin 1976 is Johnston vooral bezig met zijn herstel waardoor het hem niet lukt om goede songs te leveren voor de volgende albums; in 1977 verlaat hij de Doobies en kiest hij voor een solocarrière. In 1979 verschijnt het r&b/disco-getinte Everything You've Heard Is True met de single Savannah Nights; in 1981 volgt Still Feels Good waarop hij teruggrijpt naar het Doobies-geluid. Johnston toert in deze periode met zijn eigen band waarin ex-Doobie John Hartman de drums voor zijn rekening neemt.

In 1982 gaan The Doobie Brothers op afscheidstournee; speciaal voor het allerlaatste concert komt Johnston even langs om China Grove ten gehore te brengen en gitaar te spelen tijdens Listen To The Music dat in het McDonald-tijdperk werd gezongen door drummer Keith Knudsen en pianist/saxofonist Cornelius Bumpus.

In 1985 toert Johnston door het Amerikaanse clubcircuit als lid van Border Patrol; voor een paar optredens wordt hij herenigd met Pat Simmons. Plannen voor een duoplaat leveren echter niets op.

In 1987 komen de Doobies weer bijeen om geld in te zamelen voor de Vietnamveteranen; dit bevalt ze zo goed dat ze besluiten om door te gaan in (min of meer) de bezetting van begin jaren 70. Eerst levert Johnston nog het Huey Lewis & the News-achtige Where Are You Tonight voor de soundtrack van de film Dirty Dancing. Sinds 1987 zijn de Doobie Brothers weer definitief bij elkaar en dat heeft vijf albums opgeleverd: Cycles (1989), Brotherhood (1991), Siblin Rivalry (2000), World Gone Crazy (2010) en Southbound (2014)

Ondertussen blijft Johnston ook solo optreden en heeft hij diverse malen het podium gedeeld met zijn dochter Lara die aan een MTV-talentenjacht meedeed.