Tom McClintock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tom McClintock
Thomas Miller McClintock II
Thomas Miller McClintock II
Geboren 10 juli 1956
White Plains (New York)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Lori McClintock
Beroep Politicus
Religie Baptisme
Lid van Huis van Afgevaardigden namens het 4e congresdistrict van Californië
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 2009
Voorganger John Doolittle
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Californië

Thomas Miller McClintock II (White Plains (New York), 10 juli 1956) is een Amerikaans politicus van de Republikeinse Partij. Tom McClintock vertegenwoordigt het vierde congresdistrict van Californië sinds 2009 in het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis van het Amerikaans Congres.

McClintock is lid van de Tea Party-groepering van Republikeinse congresleden. Hij staat bekend als een groot tegenstander van nieuwe belastingen. Zijn verkiezingscampagne van 2008 genoot de steun van de libertaire vleugel binnen de Republikeinse Partij.

Politieke carrière[bewerken]

Van 1982 tot 1992 was McClintock vertegenwoordiger in het California State Assembly. Hij was 26 jaar oud op het moment van zijn verkiezing. McClintock werd vier keer herverkozen. In 1992 deed McClintock mee aan de verkiezing voor Afgevaardigde van het Californië's 24e district. Hij verloor van de toenmalige vertegenwoordiger, de Democraat Anthony C. Beilenson. In 1994 verloor McClintock de verkiezing voor California State Controller, de financiële directeur van de staat. In 1996 werd McClintock wel herverkozen tot het California State Assembly, waar hij tot 2000 bleef.

In dat jaar werd Tom McClintock verkozen tot de Senaat van Californië. In 2002 probeerde McClintock opnieuw, maar tevergeefs, om State Controller te worden. In 2003 eindigde McClintock als derde in de befaamde recall-gouverneursverkiezing van Californië, die gewonnen werd door McClintocks partijgenoot Arnold Schwarzenegger. McClintock deed ook een gooi naar het vice-gouverneurschap van zijn staat in 2006. De Republikein verloor van zijn Democratische rivaal John Garamendi met 45,1% tegen 49,1%.

Op 8 maart 2008 kondigde Tom McClintock aan de overstap naar het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te willen maken. McClintock wou een zetel winnen namens het vierde congresdistrict, dat nochtans ver verwijderd is van het district dat hij in de Senaat van Californië vertegenwoordigde. Het vierde district werd op dat moment door McClintocks partijgenoot John Doolittle vertegenwoordigd, die zich niet kandidaat zou stellen voor nog een ambtstermijn. McClintock won de verkiezing op 4 november 2008 heel erg nipt van zijn tegenstander Charles Brown. De uiteindelijke uitslag van de verkiezing kon pas begin-december van dat jaar aangekondigd worden. McClintock haalde slechts 1.800 stemmen meer dan Brown.

Op 1 december 2008 nam McClintock ontslag uit de Senaat van Californië en op 3 januari 2009 legde hij de eed af in het Huis van Afgevaardigden. In 2010 werd hij vlot herverkozen.

Externe links[bewerken]