Tom Poes en de dienmachien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tom Poes en de dienmachien
Stripreeks Tom Poes
Scenario Marten Toonder
Tekeningen Marten Toonder
Eerste druk 1963
Lijst van verhalen van Heer Bommel en Tom Poes
Portaal  Portaalicoon   Strip

Tom Poes en de dienmachien is een ballonstripverhaal uit de Tom Poes-reeks. Het verscheen in 1963 voor het eerst in het tijdschrift Revue. In 1987 werd het opnieuw gepubliceerd als vervolgverhaal in de Donald Duck.[1]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Heer Bommel heeft, om het zichzelf gemakkelijker te maken, op slot Bommelstein een automaat ("dienmachien") in gebruik genomen die Joost al het werk uit handen neemt. Het apparaat kan dit doordat het Joosts gedachten kan lezen. Zodoende weet het steeds wat Joost van plan is, om dit vervolgens zelf te doen nog voordat Joost het heeft gedaan, dit tot grote frustratie van Joost. Diep verontwaardigd over de manier waarop hij aan de kant is gezet neemt Joost ontslag. Vervolgens neemt de dienmachien ook ontslag, aangezien die is afgestemd om alle gedachten van Joost volgen.

Heer Bommel stemt het apparaat opnieuw af, zodat het uitsluitend nog zijn bevelen gehoorzaamt. Dit pakt echter rampzalig uit, omdat het apparaat de commando's van heer Bommel voortdurend verkeerd begrijpt. Uiteindelijk blijkt de oplossing eenvoudig: heer Bommel zegt tegen het apparaat dat het zichzelf onschadelijk zou moeten maken, wat het apparaat vervolgens inderdaad doet. Joost is hierna bereid om terug te komen op Bommelstein.