Tom Schoonooghe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tom Schoonooghe is een Belgische illustrator.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Schoonooghe studeerde aan Sint Lucas in Antwerpen. Na les gekregen te hebben van onder anderen Tom Schamp en Eddy Vermeulen ontstaat zijn voorkeur voor illustratiewerk.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studies is hij een van de laureaten van de illustratiewedstrijd Vlaamse Reuzen, een verhaal van boegbeeld en monument Gregie De Maeyer.

Van 2001 tot 2005 werkte hij mee aan een tekenrubriek op Ketnet, genaamd Kniebel, met 2 tekenboeken als resultaat. In dit programma vertelde Tom live met een wrapper hoe je iets tekende, stap voor stap.

In 2004 richtte Schoonooghe een theatergroep op met presentatrice Britt van Marsenille en jazz-muzikant Antoon Offeciers. Samen wilden ze kinderen verwonderd krijgen met verhalen, beelden en muziek. Ze maken onder meer de voorstellingen Prinses zkt. Ridder en Appartemensen, die later ook in boekvorm verschijnen.

Intussen heeft Schoonooghe al heel wat illustraties bij verhalen van andere auteurs gemaakt, maar ook eigen prentenboeken. In 2012 verscheen van zijn hand bijv. het prentenboek Mijn stad, waarin hij verhalen en weetjes noteert over vijf hoofdsteden. Voor Brooddoos zoekt hij dan weer nieuwe grenzen op en verkent hij de wereld van de kookkunst, in samenwerking met food-fotograaf Tony Leduc. De Cowboyter, Brooddoos, Feestpark en Appartemensen maakt hij samen met zijn dikke vriend Dimitri Leue. Met Stefan Boonen maakte hij vijf leesboeken voor kinderen vanaf 8 jaar, waaronder 'de indeling van Wammerswald. Met Brenda Froyen maakte hij in 2019 het boek Pssst!, het grote weetjes en niet- weetjes boek over psychische….euh…je weet wel. Een boek over alles wat met kinderpsychologie heeft te maken, voor kinderen én volwassenen.

In 2020 nam Schoonooghe samen met Sien Wynants de rol op van peter en meter voor de Jeugdboekenmaand, met als thema 'Wat is kunst?'.[1]

Bekroningen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]