Tomas Roggeman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tomas Roggeman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboortedatum 30 oktober 1986
Geboorteplaats Oudegem
Regio Kieskring Oost-Vlaanderen, Vlaanderen
Land Vlag van België België
Partij Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA)
volksvertegenwoordiger
Aangetreden 20 juni 2019
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Tomas Roggeman (Oudegem, 30 oktober 1986) is een Belgisch Vlaams-nationalistisch politicus actief binnen de N-VA.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Roggeman studeerde af in 2010 met een master geschiedenis met grote onderscheiding en algemene economie met grootste onderscheiding aan de Universiteit Gent. Hij startte een wetenschappelijke carrière als onderzoeker en doctorandus aan de KU Leuven bij het Steunpunt Internationaal Vlaanderen en de onderzoekseenheid MSI en de Vlerick Business School. Vervolgens werd hij in mei 2013 parlementair medewerker bij de Kamerfractie van de N-VA, gespecialiseerd in overheidsbedrijven en publieke infrastructuur.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd hij verkozen tot gemeenteraadslid voor N-VA in zijn woonplaats Dendermonde. Hij was bij zijn start in januari 2013 het jongste gemeenteraadslid van de stad en voerde mee met de rest van de N-VA fractie oppositie tegen een CD&V-sp.a-meerderheid.

Op 28 februari 2015 werd hij verkozen tot nationaal voorzitter van de Jong N-VA, de jongerenorganisatie van de N-VA, wat hij bleef tot in augustus 2019. Hij werd verkozen op basis van een vernieuwingsproject dat van Jong N-VA de motor van vernieuwing wilde maken voor de N-VA en voor de Vlaamse Beweging.

In juni 2018 verscheen bij uitgeverij Doorbraak een boek dat hij schreef samen met Karim Van Overmeire en Maarten Vanderbeke, "Honderd Keer Vlaanderen", een boek met honderd korte getuigenissen over het volk tussen Noordzee en Maas.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd hij in Dendermonde herverkozen. CD&V wisselde als coalitiepartner voor het stadsbestuur sp.a in voor N-VA. Ditmaal werd hem aangeboden toe te treden tot het college van burgemeester en schepenen en werd Roggeman schepen van sociale zaken.[1]

Roggeman werd bij de verkiezingen van 26 mei 2019 verkozen tot lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers.