Tomaso Albinoni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tomaso Albinoni
Albinoni.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Tomaso Giovanni Albinoni
Geboren 8 juni 1671
Overleden 17 januari 1751
Land Italië
Werk
Instrument(en) Viool
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Tomaso Giovanni Albinoni (Venetië, 8 juni 1671 - aldaar, 17 januari 1751) was een Venetiaans barokcomponist en violist.

Leven[bewerken]

Albinoni was autodidact, hetgeen zijn uitzonderlijke muzikale talent nog specialer maakt. Hij was van rijke ouders en hij kon het zich dan ook permitteren om zich uitsluitend met muziek bezig te houden: het werken voor een kerk was in tegenstelling tot veel van zijn leeftijdgenoten zoals Vivaldi, Zani en Geminiani niet nodig. Rond 1740 werd een werk van Albinoni als postuum werk gepubliceerd in Frankrijk. Lang werd verondersteld dat Albinoni toen al overleden was, maar hij leefde voort in Venetië, waar hij op bijna 80-jarige leeftijd stierf aan diabetes.

Werken[bewerken]

Albinoni componeerde 81 opera's, 99 sonates, 59 concerto's en negen symfonieën. Johann Sebastian Bach was een bewonderaar van Albinoni en componeerde vier fuga's op thema's uit Albinoni's Opus 1 (BWV 946, 950, 951 en 951a).

Bekende stukken van Albinoni zijn zijn hobo- en vioolconcerten uit de bundel Concerti a cinque (opus 9) en Sonate da Chiesa (opus 6). Het wekelijks radioprogramma Verre Verwanten van Teleac gebruikt als begin- en eindtune het No. 8 in G minor - 3. Allegro van hem.

Adagio[bewerken]

Albinoni is vooral bekend vanwege het Adagio in g mineur voor orgel en strijkers, dat echter door Remo Giazotto in 1958 werd gepubliceerd en een bewerking zou zijn van een fragment uit het tweede deel van een "Sonate in g mineur". Later bleek dat het hele stuk door Giazotto zelf geschreven was.[1]

Dit Adagio werd ook als achtergrondmuziek gebruikt voor Liesbeth Lists lied De kinderen van de zee. De rockgroep The Doors bracht hun versie van het Adagio als The End uit op de plaat Waiting for the Sun als bonus-track voor de 40e verjaardag van de band.

Externe links[bewerken]