Tommaso Salvadori

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tommaso Salvadori
Tommaso Salvadori op latere leeftijd
Algemene informatie
Volledige naam Graaf Adelardo Tommaso Salvadori Paleotti
Geboren 30 september 1835
Porto San Giorgio
Overleden 9 oktober 1923
Turijn
Nationaliteit Vlag van Italië Italië
Beroep arts, zoöloog (vooral ornitholoog)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Tommaso Salvadori (Porto San Giorgio, 30 september 1835 - Turijn, 9 oktober 1923) was een Italiaanse zoöloog die was gespecialiseerd als ornitholoog.

Salvadori werd geboren in Porto San Giorgio en was de zoon van graaf Luigi Salvadori en Ethel. Hij was al op jonge leeftijd in vogels geïnteresseerd en publiceerde in 1862 een catalogus van de vogels van Sardinië. Later studeerde hij medicijnen in Pisa en Rome.

Tommaso Salvadori

Hij deed mee met Garibaldi's veldtocht in Sicilië (de 1089 roodhemden, de strijd voor de onafhankelijkheid en de eenheid van Italië) als geneeskundig officier.

In 1863 werd hij medewerker en in 1879 onderdirecteur van het Koninklijk Natuurhistorisch Museum in Turijn. Hij was daar gespecialiseerd in de vogels van Azië en dan vooral Oost-Indië. In 1877 reisde hij door Europa en onderzocht collecties in de natuurhistorische musea van Londen, Parijs, Leiden en Berlijn. In 1880 werkte hij in Londen aan het Natural History Museum.

Zijn werk[bewerken | brontekst bewerken]

Salvadori publiceerde 300 vogelkundige artikelen en beschreef 150 vogelsoorten die nu nog als soort worden erkend.[1]

De Salvadori's fazant (Lophura inornata) en de Salvadori's honingeter zijn als eerbetoon naar hem genoemd, evenals de Papoeavaraan (Varanus salvadorii).