Tommaso da Modena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Monnik met bril
De heilige Ursula

Tommaso da Modena (geboren als Tommaso Barisini, Modena, 1325 - aldaar, 1379) was een Italiaanse kunstschilder uit de 14e eeuw.

Biografie[bewerken]

Tommaso werd geboren als de zoon van Barisino Barisini (1317 - 1343), een schilder in Modena van wie hij de eerste beginselen leerde.

Na de dood van zijn vader ging hij naar Bologna, waarschijnlijk naar de Vitale da Bologna. Uit deze periode is nog een kleine triptiek (1345?) te zien in het Estense Museum in Modena, en verder bevindt zich nog het middendeel van een triptiek in de Pinacoteca Nazionale di Bologna.

Da Modena heeft in Venetië gewerkt, maar ook voor het hof van koning Karel van Bohemen in Praag. Hoewel Da Modena waarschijnlijk nooit in Bohemen is geweest, kreeg hij opdracht een altaarstuk en enkele schilderijen te maken voor de kapel van slot Karlstein.

Beroemde werken[bewerken]

Da Modena heeft vooral in Noord-Italië gewerkt. Onder andere de volgende werken zijn nog van hem te zien:

In Treviso[bewerken]

  • De 'Veertig van Tommaso', gemaakt in 1352. Dit zijn voorstellingen van monniken tijdens hun gewone bezigheden, zoals lezen, schrijven en bidden. Eén van de schilderingen toont de eerste afbeelding van iemand met een bril;
  • Fresco's in de eerste kapel links van het koor van de San Francescokerk;
  • In 1355 maakt hij het levensverhaal van de heilige Ursula in de Santa-Margherita kerk. De fresco's zijn overgebracht naar de kloosterkerk Santa Caterina, toen bleek dat de kerk afgebroken moest worden.

In slot Karlstein[bewerken]

  • een Ecce Homo en een Madonna

In Venetië[bewerken]