Tommy Seebach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tommy Seebach in 1983

Tommy Seebach Mortensen (Kopenhagen, 14 september 1949 - aldaar, 31 maart 2003) was een Deense zanger, componist, toetsenspeler, pianist en producer.

Tommy Seebach stond in Denemarken bekend als de Koning der Popmuziek. Hij schreef veelal vrolijke, onbezorgde melodietjes, die hij meestal door Keld Heick van tekst liet voorzien.

Hij maakte vooral faam door in 1979 Dansk Melodi Grand Prix te winnen met het nummer Disco Tango. Het werd een megahit in Denemarken en een bescheiden hit in sommige andere Europese landen. Met het liedje deed hij tevens mee aan het Eurovisiesongfestival 1979 te Jeruzalem, waar hij zesde werd. Seebach deed nog meermaals mee aan de Deense voorronde van het songfestival. Na 1979 won hij nog tweemaal en vertegenwoordigde zijn land op het Eurovisiesongfestival: in 1981 zong hij "Kroeller eller ej", in duet met één van de achtergrondzangeressen van '79, Debby Cameron; ze werden elfde. In 1993 trad hij voor het voetlicht met de Tommy Seebach Band en "Under stjernerne paa himlen", dat echter in het Ierse Millstreet met negen punten op een bedroevende 22ste plaats strandde. De drie liedjes schreef hij allemaal samen met Keld Heick. In 1979 en 1981 was zijn dirigent de beroemde Deense jazztrompettist Allan Botschinsky, terwijl in 1993 George Keller voor het orkest stond.

Zijn levensstijl eiste nadien zijn tol: hij werd een alcoholist en op 31 maart 2003 stierf hij uiteindelijk aan een hartaanval in het Deense pretpark Bakken, waar hij geregeld als performer optrad.

Hij was getrouwd en had drie kinderen.