Tomorrowland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over het evenement Tomorrowland. Zie Tomorrowland (Disney) voor het themagebied in Disneyparken.
Tomorrowland
Tomorrowland, 2008
Tomorrowland, 2008
Algemene informatie
Datum juli
Locatie Vlag van België België; Boom
Duur 1 weekend, 3 dagen (in 2014 2 weekends t.g.v. 10-jarig jubileum)
Genre(s) Dance
Organisator ID&T
Geschiedenis
Eerste editie 2005
Aantal edities 10
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Tomorrowland is een grootschalig Belgisch outdoor dance-evenement in De Schorre in Boom georganiseerd door ID&T België, een joint venture van de organiserende broers Manu en Michiel Beers en het Nederlandse bedrijf ID&T.[1] Na de overname van ID&T door het Amerikaanse bedrijf SFX kochten de gebroeders Beers in 2013 zelf de aandelen van hun voormalige partner op waarmee ze zelf enige eigenaar worden van de organisatie.[2] Het evenement vindt sinds 2005 eenmaal per jaar in de zomer plaats op het domein De Schorre.

Kenmerken[bewerken]

Internationale top-dj's, onder wie Hardwell, Tiësto, Armin van Buuren, David Guetta, Ferry Corsten, Bob Sinclar, Martin Garrix en Joris Voorn zijn er blikvangers. De resident DJ's van Tomorrowland, zijn het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike. Te midden van een sprookjesachtige decoratie komt een veelheid aan genres binnen de elektronische muziek aan bod. De bezoeker gaat in de Versuz-tent naar groove- en clubmuziek luisteren, terwijl er enkele meters verderop aan het Q-dance-podium jump en hardstyle gedraaid wordt. In 2006 waren er tien verschillende area's (sectoren) op Tomorrowland en in 2013 bestond het festival uit 15 podia.

Het festival bestaat uit twee delen: het campingfestival en het eigenlijke festival. Wie op de camping verblijft, kan naar het campingfestival gaan, de avond voor het eigenlijke festival. Tomorrowland wordt afgesloten met een vuurwerkshow.

Geschiedenis[bewerken]

2005[bewerken]

De eerste editie van het festival vond in 2005 plaats op zaterdag 14 augustus. Enkele grote namen waren: Push (M.I.K.E.), Armin van Buuren, Ferry Corsten, Cor Fijneman, Yves Deruyter, Technoboy, Coone, Bartos.

2006[bewerken]

Op zondag 30 juli 2006 vond de tweede editie plaats. De bezoekers die kampeerden, konden op zaterdagavond nog naar het kleinere campingfestival op het terrein gaan. De bekendste namen waren: Armin van Buuren, David Guetta, Fred Baker, Zany, Ruthless, Marco Bailey. De dj en producer Paul Oakenfold stond ook aangekondigd op de affiche, maar heeft op het laatste moment afgezegd, hij was op dat moment op tournee met Madonna. Dit was tevens de eerste editie waar Versuz aanwezig was. Emjay, de producer van Stimulate, het anthem van 2006, trad met de Atari Babies op het hoofdpodium op.

2007[bewerken]

Bij de derde editie, in 2007, vulde het festival voor het eerst twee dagen. Het vond plaats op zaterdag 28 en zondag 29 juli.

2008[bewerken]

Carl Cox @ Tomorrowland 2008

In 2008 vond het festival plaats op zaterdag 26 en zondag 27 juli. Opnieuw werd gekozen voor een tweedaags festival. Bij de vierde editie van Tomorrowland draaiden er voor het eerst meer dan honderd dj's. Het bezoekersaantal oversteeg dan ook voor het eerst de 50.000.

2009[bewerken]

Voor de vijfde editie zorgde ID&T voor nog meer podia, een skipiste, en veel meer. Zo was er onder meer een 'I love the 90's'-podium, waar bekende namen (Push, Natural Born Deejays, Scooter, Sash!, Netsky) uit de dancewereld aanwezig waren. Alsook kreeg La Rocca voor het eerst een plaatsje. Als special-act op de main stage was er Moby. Tomorrowland 2009 vond plaats op zaterdag 25 juli en zondag 26 juli en lokte meer dan 90.000 festivalgangers, bijna een verdubbeling van het bezoekersaantal in 2008.

2010[bewerken]

De zesde editie van Tomorrowland vond plaats op 24 en 25 juli 2010 en was de eerste editie die meer dan een maand voor het evenement volledig uitverkocht was, met een bezoekersaantal van 120.000 en een camping met 25.000 plaatsen. Het groeide wederom een derde sinds de vorige editie. Het evenement werd live op Studio Brussel uitgezonden, dit op beide dagen. Door het tragische ongeval op de Love Parade kwam er echter voor de organisatie een enorme druk op de schouders te liggen, daar dat de Love Parade in hetzelfde weekend plaatsvond. De media vergeleken steeds beide evenementen met elkaar, maar dankzij de grote voorzorgsmaatregelen die ID&T had genomen was Tomorrowland 2010 wederom één groot en veilig feest. Met 14 podia die dagelijks konden verschillen van uitbater, was er een heel grote variatie in stijlen van dancemuziek te vinden. Enkele namen van de affiche: David Guetta, Swedish House Mafia, DJ Chuckie, Armin van Buuren, Dada Life en Roger Sanchez.

2011[bewerken]

De zevende editie van Tomorrowland vond plaats op 22, 23 en 24 juli 2011. Het was de eerste keer dat het festival drie dagen te bewonderen was. Op vrijdag 22 juli werd de avond afgesloten door Swedish House Mafia. Zaterdag 23 juli was de headliner Tiësto en op zondag 24 juli mocht 2 Many DJs het festival afsluiten.

Andere bekende artiesten die door de organisator ID&T voorgesteld zijn: Avicii, Adam Beyer, Above & Beyond, Basto, Carl Cox, De Jeugd van Tegenwoordig, Fedde le Grand, Ferry Corsten, Sander van Doorn, David Guetta, Markus Schulz, Paul van Dyk, Faithless en Cosmic Gate.

2012[bewerken]

Tomorrowland werd gehouden op 27, 28 en 29 juli. De 80.000 kaarten voor Belgische inwoners waren in de voorverkoop binnen een dag volledig uitverkocht. De overige kaarten die 7 april in de verkoop gingen waren binnen enkele seconden uitverkocht met uitzondering van de Magical Friday Pass. Dit waren er naar schatting 100.000. Exacte cijfers moeten nog vrijgegeven worden door ID&T. De verkooprecords van een jaar eerder zijn hiermee verbroken.

Enkele bekende artiesten die dit jaar optraden zijn: Avicii, Headhunterz, Fatboy Slim, Dimitri Vegas & Like Mike, Swedish House Mafia, Carl Cox, Paul van Dyk, Skrillex, Afrojack, Hardwell, Bingo Players, David Guetta en Steve Aoki.

Dit jaar werd het festival live uitgezonden op YouTube.[3]

De editie van 2012 ging in de pers niet onopgemerkt voorbij door een aantal controverses. Een bezoeker van het festival beweerde mishandeld te zijn door de beveiliging.[4] Na de feiten gaf een bewakingsfirma de schuld aan een tweede bewakingsfirma.[5] Verder stierf er een jonge vrouw uit Liverpool aan een overdosis drugs op haar hotelkamer nadat ze het festival bezocht had.[6]

Er werd door 2 festivalgangers een klacht ingediend tegen Tomorrowland. Zij beweerden dat ze verblind werden door een laser die uit het podium recht in hun ogen werd geschenen. ID&T werd onschuldig bevonden.[7]

2013[bewerken]

Dit jaar was de helft van de kaartjes voorbehouden aan Belgen. Binnen twaalf minuten gingen er volgens de organisatie 90.000 stuks de deur uit.[bron?] De internationale verkoop op 16 februari was binnen één uur uitverkocht.

De organisatoren spraken na afloop van een succesvolle editie. Het grootste probleem was de wateroverlast op zaterdag 27 juli, veroorzaakt door zware regenval. Hierdoor moesten zo'n driehonderd kampeerders van wie de tenten waren ondergelopen, opgevangen worden. De politie deed controleacties tegen drugs en arresteerde daarbij dagelijks twintig à dertig personen, waaronder enkele drugsdealers. Er was ook een geval van overdosis.[8]

Ook kondigden Manu & Michiel Beers aan een buitenlandse editie te organiseren. Deze krijgt de naam "TomorrowWorld" en zal doorgaan in de Verenigde Staten, in Atlanta, in de staat Georgia. Van 27 tot 29 september zal deze editie doorgaan op de Chattahoochee Hills in Atlanta.

Mainstage
Vrijdag 26 juli Vlag van Nederland NO_ID
Vlag van Nederland Sunnery James & Ryan Marciano
Vlag van Australië Nervo
Vlag van Rusland Arty
Vlag van Zweden Otto Knows
Vlag van Nederland Fedde le Grand
Vlag van Nederland Hardwell
Vlag van Zweden Sebastian Ingrosso
Vlag van Nederland Tiësto
Vlag van België Dimitri Vegas & Like Mike
Zaterdag 27 juli Vlag van België Maxim Lany
Vlag van Verenigde Staten Audien
Vlag van Duitsland Thomas Gold
Vlag van Duitsland Zedd
Vlag van Nederland Sander van Doorn
Vlag van Nederland Chuckie & Vlag van Verenigde Staten Slash
Vlag van Australië Knife Party
Vlag van Zweden Axwell
Vlag van Zweden Avicii
Vlag van Nederland Armin van Buuren
Zondag 28 juli Vlag van België Djaxx & Neurotique
Vlag van Turkije Deniz Koyu
Vlag van Frankrijk Joachim Garraud
Vlag van Verenigde Staten Porter Robinson
Vlag van België Yves V
Vlag van Zweden Alesso
Vlag van Zweden Vlag van Griekenland Steve Angello
Vlag van Frankrijk Vlag van Nederland Vlag van Nederland David Guetta vs Afrojack vs Nicky Romero
Vlag van Verenigde Staten Steve Aoki

2014[bewerken]

De 10de editie van Tomorrowland werd overal twee weekenden gehouden, namelijk op 18, 19, 20 juli en 25, 26 en 27 juli. De pre registratie startte op 13 januari 2014.[9] Er werd eerst nog gevreesd dat het festival niet zou kunnen doorgaan wegens een vordering van enkele buurtbewoners. Zij vinden dat het festival te veel overlast veroorzaakt in de buurt en eisten een totaalverbod. Een Antwerpse rechter verklaarde deze vordering in kort geding echter ongegrond. [10]

Mainstage
Vrijdag 18 juli Vlag van Zweden Eric Prydz
Vlag van België Wolfpack
Vlag van Servië Vlag van Australië Dirty South
Vlag van Australië NERVO
Vlag van Zweden Dada Life
Vlag van België Yves V
Vlag van Verenigde Staten Skrillex
Vlag van Frankrijk Martin Solveig
Vlag van België Dimitri Vegas & Like Mike
Vlag van Nederland Armin Van Buuren
Zaterdag 19 juli Vlag van Nederland Sunnery James & Ryan Marciano
Vlag van Verenigde Staten Deorro
Vlag van Nederland Dyro
Vlag van Duitsland New World Punx
Vlag van Verenigde Staten Kaskade
Vlag van Nederland Afrojack
Vlag van België Netsky
Vlag van Zweden Alesso
Vlag van Nederland Hardwell
Vlag van Nederland Tiësto
Zondag 20 juli Vlag van Zweden AN21 & Max Vangeli
Vlag van Nederland R3hab
Vlag van Verenigde Staten Krewella
Vlag van Nederland W&W
Vlag van Nederland Nicky Romero
Vlag van Zweden Vlag van Griekenland Steve Angello
Vlag van Frankrijk David Guetta
Vlag van Verenigde Staten Steve Aoki
Mainstage
Vrijdag 25 juli Vlag van Zweden Eric Prydz
Vlag van Nederland Dannic
Vlag van Australië NERVO
Vlag van Verenigde Staten Diplo
Vlag van Nederland Martin Garrix
Vlag van België Yves V
Vlag van Zweden Avicii
Vlag van Nederland Armin van Buuren
Vlag van België Dimitri Vegas & Like Mike
Zaterdag 26 juli Vlag van Nederland Sunnery James & Ryan Marciano
Vlag van Verenigde Staten Carnage
Vlag van Nederland Chuckie
Vlag van Verenigd Koninkrijk Above & Beyond
Vlag van België Romeo Blanco
Vlag van Verenigde Staten Kaskade
Vlag van België Netsky
Vlag van Zweden Alesso
Vlag van Nederland Hardwell
Vlag van Nederland Tiësto
Zondag 27 juli Vlag van Zweden AN21 & Max Vangeli
Vlag van Nederland R3hab
Vlag van Verenigde Staten Krewella
Vlag van Nederland W&W
Vlag van Nederland Nicky Romero
Vlag van Zweden Vlag van Griekenland Steve Angello
Vlag van Frankrijk David Guetta
Vlag van Verenigde Staten Steve Aoki
Vlag van Verenigde Staten Vlag van België 3 Are Legend

Edities[bewerken]

Jaar Bezoekersaantal Datum Headliners Mainstage
2015 180.000 24, 25, 26 juli The secret kingdom of melodia
2014 360.000 18, 19,20 juli en 25, 26, 27 juli Afrojack, Armin van Buuren, Avicii, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Martin Solveig, Steve Aoki, Tiësto The Key to Happiness
2013 180.000 26, 27, 28 juli Axwell, Tiësto, Armin van Buuren, Hardwell, Afrojack, David Guetta, Avicii, Steve Aoki, Nicky Romero, Sebastian Ingrosso The Arising of Life
2012 180.000 27, 28, 29 juli David Guetta, Swedish House Mafia, Avicii, Afrojack, Above & Beyond, Wildstylez, Hardwell The Book of Wisdom
2011 180.000 22, 23, 24 juli Faithless, 2 Many DJs, David Guetta, Swedish House Mafia, DJ Tiësto, Avicii, Paul van Dyk The Tree of Life
2010 120.000 24, 25 juli David Guetta, Swedish House Mafia, DJ Chuckie, Armin van Buuren, Dada Life, Roger Sanchez Zon
2009 90.000 25, 26 juli Push, Natural Born Deejays, Sash!, Moby, Felix da Housecat, David Guetta, Paul van Dyk Masker
2008 ca. 50.000 26, 27 juli Carl Cox, David Guetta, Dr. Lektroluv, Yves V, Armin van Buuren, Felix da Housecat
2007 ca. 50.000 28, 29 juli Magnus, Marco Bailey, Shameboy, Jan Van Biesen, Roger Sanchez, David Guetta, Headhunterz
2006 15.000 30 juli Armin van Buuren, David Guetta, Fred Baker, Zany, Ruthless, Marco Bailey
2005 9.000 14 augustus Push, Armin van Buuren, Cor Fijneman, Yves Deruyter, Technoboy, Coone

Internationale edities[bewerken]

Tomorrowland Brasil[bewerken]

In 2015 is de eerste editie van Tomorrowland Brasil. Deze vond plaats in Itu, São Paulo op 1, 2 en 3 mei.

TomorrowWorld[bewerken]

In 2013 was de eerste editie van TomorrowWorld in Chattahoochee Hills, Georgia.

Externe links[bewerken]