Tomorrowland (festival)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tomorrowland
Algemene informatie
Datum De twee laatste weekenden van de maand juli
Locatie Boom, Antwerpen, België
Genre(s) Dance, Hardcore, Elektronisch
Oprichter Michiel Beers
Manu Beers
Organisator WEAREONE.world
Edities
Aantal edities 16
Eerste editie 2005
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Tomorrowland is een grootschalig Belgisch outdoor dance-evenement in De Schorre in Boom georganiseerd door WEAREONE.world,[1] een onderneming van de broers Beers en tot eind 2013 een joint venture met het Nederlandse bedrijf ID&T.[2] Na de overname van ID&T door het Amerikaanse bedrijf SFX kochten de gebroeders Beers in 2013 zelf de aandelen van hun voormalige partner op waarmee ze zelf enige eigenaar werden van de organisatie.[3] Het evenement vindt sinds 2005 eenmaal per jaar in de zomer plaats op het domein De Schorre. Sinds 2017 zijn er twee weekenden na elkaar. In 2012 werd Tomorrowland verkozen tot beste dancefestival ter wereld.[4]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De vaste DJ's van Tomorrowland zijn het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike. Daarnaast hebben er internationale dj's opgetreden, onder wie Hardwell, Tiësto, Armin van Buuren, David Guetta, Oliver Heldens, Martin Garrix, Avicii (van 2011 tot 2015) en Afrojack.

In 2006 waren er tien verschillende area's (sectoren) op Tomorrowland en in 2013 bestond het festival uit 15 podia. Er wordt veel aandacht besteed aan decors en podia en er wordt een sprookjesachtige sfeer gecreëerd.

Het festival bestaat uit twee delen: het campingfestival en het eigenlijke festival. Wie op de camping DreamVille verblijft, kan naar het campingfestival The Gathering gaan, de avond voor het eigenlijke festival. Tomorrowland wordt afgesloten met een vuurwerkshow.

Tienduizenden bezoekers vanuit de hele wereld zakken af naar het festival, er worden speciale feestvluchten ingelegd. Tomorrowland biedt Global Journey pakketten aan voor buitenlandse bezoekers met vlucht, trein of bus, overnachting en een weekendticket voor Tomorrowland inbegrepen.

De Pearl is de officiële munteenheid van Tomorrowland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

2005[bewerken | brontekst bewerken]

Tomorrowland 2005

De eerste editie van het festival vond in 2005 plaats op zaterdag 14 augustus. Enkele grote namen waren: Push (M.I.K.E.), Armin van Buuren, Ferry Corsten, Mark Norman, Yves Deruyter, Technoboy, Coone, Bartos. Er waren ongeveer 9500 bezoekers.

2006[bewerken | brontekst bewerken]

Op zondag 30 juli 2006 vond de tweede editie plaats. De bezoekers die kampeerden, konden op zaterdagavond nog naar het kleinere campingfestival op het terrein gaan. De bekendste namen waren: Armin van Buuren, David Guetta, Mark Norman, Fred Baker, Zany, Ruthless, Marco Bailey. De dj en producer Paul Oakenfold stond ook aangekondigd op de affiche, maar heeft op het laatste moment afgezegd, hij was op dat moment op tournee met Madonna. Dit was tevens de eerste editie waar Versuz aanwezig was. Emjay, de producer van Stimulate, het anthem van 2006, trad met de Atari Babies op het hoofdpodium op.

2007[bewerken | brontekst bewerken]

Tomorrowland 2007

Bij de derde editie, in 2007, vulde het festival voor het eerst twee dagen. Het vond plaats op zaterdag 28 en zondag 29 juli. Voor het eerst trok het ook buitenlandse bezoekers, vooral Nederlanders, Fransen, Duitsers en Britten. Er werd uitgebreid naar negen podia.

2008[bewerken | brontekst bewerken]

Tomorrowland 2008

In 2008 vond het festival plaats op zaterdag 26 en zondag 27 juli. Opnieuw werd gekozen voor een tweedaags festival. Bij de vierde editie van Tomorrowland draaiden er voor het eerst meer dan honderd dj's. Het bezoekersaantal oversteeg dan ook voor het eerst de 50.000.

2009[bewerken | brontekst bewerken]

Tomorrowland 2009

Voor de vijfde editie zorgde ID&T voor nog meer podia, een skipiste, en veel meer. Zo was er onder meer een 'I love the 90's'-podium, waar bekende namen (Push, Natural Born Deejays, Scooter, Sash!, Netsky) uit de dancewereld aanwezig waren. Alsook kreeg La Rocca voor het eerst een plaatsje. Als special-act op de main stage was er Moby. Tomorrowland 2009 vond plaats op zaterdag 25 juli en zondag 26 juli en lokte meer dan 90.000 festivalgangers, bijna een verdubbeling van het bezoekersaantal in 2008.

2010[bewerken | brontekst bewerken]

De zesde editie van Tomorrowland vond plaats op 24 en 25 juli 2010 en was de eerste editie die meer dan een maand voor het evenement volledig uitverkocht was, met een bezoekersaantal van 120.000 en een camping met 25.000 plaatsen. Het groeide wederom een derde sinds de vorige editie. Het evenement werd live op Studio Brussel uitgezonden, dit op beide dagen. Door het tragische ongeval op de Love Parade kwam er echter voor de organisatie een enorme druk op de schouders te liggen, aangezien de Love Parade in hetzelfde weekend plaatsvond. De media vergeleken steeds beide evenementen met elkaar, maar dankzij de grote voorzorgsmaatregelen die ID&T had genomen was Tomorrowland 2010 wederom één groot en veilig feest. Met 14 podia die dagelijks konden verschillen van uitbater, was er een heel grote variatie in stijlen van dancemuziek te vinden. Enkele namen van de affiche: David Guetta, Swedish House Mafia, DJ Chuckie, Armin van Buuren, Dada Life en Roger Sanchez.

2011[bewerken | brontekst bewerken]

De zevende editie van Tomorrowland vond plaats op 22, 23 en 24 juli 2011. Het was de eerste keer dat het festival drie dagen te bewonderen was. Op vrijdag 22 juli werd de avond afgesloten door Swedish House Mafia. Zaterdag 23 juli was de headliner Tiësto en op zondag 24 juli mocht 2 Many DJs het festival afsluiten. Sinds deze editie geldt er omwille van de alcoholwetgeving een minimum leeftijdsgrens van 18 jaar (in het jaar van het festival).

Andere bekende artiesten die door de organisator ID&T voorgesteld zijn: Avicii, Adam Beyer, Above & Beyond, Basto, Carl Cox, De Jeugd van Tegenwoordig, Fedde le Grand, Ferry Corsten, Sander van Doorn, David Guetta, Markus Schulz, Paul van Dyk, Faithless en Cosmic Gate.

2012[bewerken | brontekst bewerken]

Tomorrowland werd gehouden op 27, 28 en 29 juli. De 80.000 kaarten voor Belgische inwoners waren in de voorverkoop binnen een dag volledig uitverkocht. De overige kaarten die 7 april in de verkoop gingen waren binnen enkele seconden uitverkocht met uitzondering van de Magical Friday Pass. Dit waren er 100.000. De verkooprecords van een jaar eerder zijn hiermee verbroken en het was het toen snelst uitverkochte festival in België.

Enkele bekende artiesten die dit jaar optraden zijn: Avicii, Headhunterz, Fatboy Slim, Dimitri Vegas & Like Mike, Swedish House Mafia, Carl Cox, Paul van Dyk, Skrillex, Afrojack, Hardwell, Bingo Players, David Guetta en Steve Aoki.

Dit jaar werd het festival live uitgezonden op YouTube.[5]

De editie van 2012 ging in de pers niet onopgemerkt voorbij door een aantal controverses. Een bezoeker van het festival beweerde mishandeld te zijn door de beveiliging.[6] Na de feiten gaf een bewakingsfirma de schuld aan een tweede bewakingsfirma.[7] Verder stierf er een jonge vrouw uit Liverpool aan een overdosis drugs op haar hotelkamer nadat ze het festival bezocht had.[8]

Er werd door 2 festivalgangers een klacht ingediend tegen Tomorrowland. Zij beweerden dat ze verblind werden door een laser die uit het podium recht in hun ogen werd geschenen. ID&T werd onschuldig bevonden.[9]

2013[bewerken | brontekst bewerken]

Tomorrowland Mainstage 2013

Dit jaar was de helft van de kaartjes voorbehouden aan Belgen. Binnen twaalf minuten gingen er volgens de organisatie 90.000 stuks de deur uit.[bron?] De internationale verkoop op 16 februari was binnen één uur uitverkocht.

De organisatoren spraken na afloop van een succesvolle editie. Het grootste probleem was de wateroverlast op zaterdag 27 juli, veroorzaakt door zware regenval. De politie deed controleacties tegen drugs en arresteerde daarbij dagelijks twintig à dertig personen, waaronder enkele drugsdealers. Er was ook een geval van overdosis.[10]

Ook kondigden Manu & Michiel Beers aan een buitenlandse editie te organiseren. Deze krijgt de naam "TomorrowWorld" en zal doorgaan in de Verenigde Staten, in Atlanta, in de staat Georgia. Van 27 tot 29 september zal deze editie doorgaan op de Chattahoochee Hills in Atlanta.

Mainstage[bewerken | brontekst bewerken]

Vrijdag 26 juli
Zaterdag 27 juli
Zondag 28 juli

2014[bewerken | brontekst bewerken]

Tomorrowland Mainstage 2014

De tiende editie van Tomorrowland werd overal twee weekenden gehouden, namelijk op 18, 19, 20 juli en 25, 26 en 27 juli. De preregistratie startte op 13 januari 2014.[11] Er werd eerst nog gevreesd dat het festival niet zou kunnen doorgaan wegens een vordering van enkele buurtbewoners. Zij vinden dat het festival te veel overlast veroorzaakt in de buurt en eisten een totaalverbod. Een Antwerpse rechter verklaarde deze vordering in kort geding echter ongegrond.[12]

Mainstage[bewerken | brontekst bewerken]

Vrijdag 18 juli
Zaterdag 19 juli
Zondag 20 juli
Vrijdag 25 juli
Zaterdag 26 juli
Zondag 27 juli

2015[bewerken | brontekst bewerken]

De elfde editie van Tomorrowland werd gehouden op 24, 25 en 26 juli. Vanaf 2015 is het festival cashless en gebeuren betalingen met Pearls, de munteenheid van Tomorrowland, op het festivalarmbandje.[13]

Mainstage[bewerken | brontekst bewerken]

Vrijdag 24 juli[bewerken | brontekst bewerken]
Zaterdag 25 juli[bewerken | brontekst bewerken]
Zondag 26 juli[bewerken | brontekst bewerken]

2016[bewerken | brontekst bewerken]

De twaalfde editie van Tomorrowland wordt gehouden op 22, 23 en 24 juli.

Mainstage[bewerken | brontekst bewerken]

Vrijdag 22 juli[bewerken | brontekst bewerken]
Zaterdag 23 juli[bewerken | brontekst bewerken]
Zondag 24 juli[bewerken | brontekst bewerken]

2017[bewerken | brontekst bewerken]

De dertiende editie van Tomorrowland werd gehouden op 21, 22, 23 juli en 28, 29, 30 juli.

2018[bewerken | brontekst bewerken]

De veertiende editie van Tomorrowland werd gehouden op 20, 21, 22 juli en 27, 28, 29 juli. Het thema was ‘The Story of Planaxis’ geïnspireerd door de onderwaterwereld. Main stage was 115 meter breed, 28 meter hoog en versierd met zeepaardjes en zeedieren plus 290m² grote waterbassins.

2019[bewerken | brontekst bewerken]

Tomorrowland Mainstage 2019

De 15e editie van Tomorrowland vond plaats op 19 - 22 en van 26 - 28 juli.
Tijdens deze editie werd op 22 juli de Nederlandse actrice Imanuelle Grives gearresteerd vanwege drugsdealen. Ze had verschillende soft- en harddrugs (zoals XTC en MDMA) in haar bezit. Bij een huiszoeking op haar verblijfadres werden nog meer drugs gevonden en in beslag genomen.[14][15] In totaal werden er 55 personen opgepakt voor drugsdealen.[16] Ook viel er een dode op het festival.[17]

2020[bewerken | brontekst bewerken]

De editie van 2020 werd geannuleerd naar aanleiding van de Coronapandemie, al was er wel een online festival.[18]

2021[bewerken | brontekst bewerken]

De organisatie maakte aanstalten om het festival in 2021 opnieuw te organiseren. De bijhorende vergunningsaanvraag werd afgekeurd op 17 juni 2021 door de betrokken gemeentes. Op 23 juni besliste de organisator dan zelf om het festival in 2021 niet te organiseren.[19]

Tomorrowland Mainstage 2022

2022[bewerken | brontekst bewerken]

Na twee jaar zonder festival, met uitzondering van de digitale evenementen, gaat Tomorrowland dit jaar opnieuw door. Het thema is 'The Reflection of Love'. Ditmaal waren het uitzonderlijk drie weekends en waren er 600.000 festivalgangers, wat het het grootste afgesloten muziekfestival ter wereld maakt. [20] Het eerste weekend begon op vrijdag 15 juli 2022. Het tweede weekend startte op 22 juli 2022 en het laatste weekend liep van 29 juli 2022. Op 31 juli 2022 eindigde het festival. Het hoofdpodium in de vorm van een ruimteschip werd in het Tomorrowland atelier volledig gemaakt met hergebruikt materiaal. Er waren 200 nationaliteiten aanwezig, tickets waren binnen 40 minuten uitverkocht.

2023[bewerken | brontekst bewerken]

In 2023 zijn het terug twee weekends, van 21 tot 23 en 28 tot 30 juli. De line-up werd in januari bekendgemaakt, er zullen meer dan 600 dj’s optreden op 14 verschillende podia. De 200.000 tickets voor Belgische bezoekers en buurtbewoners waren snel uitverkocht. In totaal zijn er 400.000 bezoekers, waarvan een 40.000-tal uit het buitenland en van 133 verschillende nationaliteiten. Het thema is Adscendo.[21] Het hoofdpodium is een sprookjeskasteel van 43 meter hoog en 160 meter breed met een gigantische adelaar, een videomuur van 740 vierkante meter en fonteinen.[22]. Tijdens de editie van 2023 overleden twee bezoekers.[23]

Edities[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Bezoekersaantal Datum Headliners Thema
2023 400.000 21, 22, 23 juli en 28, 29, 30 juli Afrojack, Armin van Buuren, Alesso, Dimitri Vegas & Like Mike, Eric Prydz, Hardwell, Lost Frequencies, Martin Garrix, Paul Kalkbrenner, Reinier Zonneveld, Steve Aoki, Tale of Us, Tiësto, Timmy Trumpet, W&W (duo) Adscendo
2022 600.000 15, 16, 17 juli - 22, 23, 24 juli - 29, 30, 31 juli Afrojack, Alok, Armin van Buuren, Alesso, Charlotte de Witte, Dimitri Vegas & Like Mike, Eric Prydz, Hardwell, Lost Frequencies, Marshmello, Martin Garrix, Paul Kalkbrenner, Reinier Zonneveld, Steve Aoki, Tale of Us, Tiësto, Timmy Trumpet, W&W (duo) The Reflection of Love
2020 0 17, 18, 19 juli en 24, 25, 26 juli Uitgesteld tot 2022 wegens de coronapandemie The Reflection of Love
2019 400.000 19, 20, 21 juli en 26, 27, 28 juli Alphadogs, The Chainsmokers, Afrojack, Axwell Λ Ingrosso, Armin van Buuren, Alesso, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike , Oliver Heldens, Steve Aoki, Deadmau5, Tiësto, W&W, Martin Garrix The Book of Wisdom - The Return
2018 400.000 20, 21, 22 juli en 27, 28, 29 juli Afrojack, Axwell Λ Ingrosso, Armin van Buuren, Alesso, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike , Steve Aoki, Tiësto, W&W, Martin Garrix The Story of Planaxis
2017 400.000 21, 22, 23 juli en 28, 29, 30 juli Afrojack, Axwell Λ Ingrosso, Armin van Buuren, Alesso, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike , Steve Aoki, Tiësto, W&W, Martin Garrix Amicorum Spectaculum
2016 180.000 22, 23, 24 juli The Chainsmokers, Afrojack, Axwell Λ Ingrosso, Armin van Buuren, Alesso, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike , Oliver Heldens, Steve Aoki, Deadmau5, Tiësto, W&W, Martin Garrix The Elixir of Life
2015 180.000 24, 25, 26 juli 3 Are Legend, Afrojack, Axwell Λ Ingrosso, Armin van Buuren, Alesso, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Oliver Heldens, Steve Aoki, The Symphony Of Unity, Tiësto, W&W The Secret Kingdom of Melodia
2014 360.000 18, 19, 20 juli en 25, 26, 27 juli Afrojack, Armin van Buuren, Avicii, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Martin Solveig, Steve Aoki, Tiësto The Key to Happiness
2013 180.000 26, 27, 28 juli Axwell, Tiësto, Armin van Buuren, Hardwell, Afrojack, David Guetta, Avicii, Steve Aoki, Nicky Romero, Sebastian Ingrosso The Arising of Life
2012 180.000 27, 28, 29 juli David Guetta, Steve Aoki, Swedish House Mafia, Avicii, Afrojack, Above & Beyond, Wildstylez, Hardwell The Book of Wisdom
2011 180.000 22, 23, 24 juli Faithless, 2 Many DJs, David Guetta, Swedish House Mafia, DJ Tiësto, Avicii, Paul van Dyk The Tree of Life
2010 120.000 24, 25 juli David Guetta, Swedish House Mafia, DJ Chuckie, Armin van Buuren, Dada Life, Roger Sanchez Zon
2009 90.000 25, 26 juli Push, Natural Born Deejays, Sash!, Moby, Felix da Housecat, David Guetta, Paul van Dyk Masker
2008 ca. 50.000 26, 27 juli Carl Cox, David Guetta, Dr. Lektroluv, Yves V, Armin van Buuren, Felix da Housecat
2007 ca. 50.000 28, 29 juli Magnus, Marco Bailey, Shameboy, Jan Van Biesen, Roger Sanchez, David Guetta, Headhunterz
2006 15.000 30 juli Armin van Buuren, David Guetta, Mark Norman, Fred Baker, Zany, Ruthless, Marco Bailey
2005 9.000 14 augustus Push, Armin van Buuren, Mark Norman, Yves Deruyter, Technoboy, Coone

Internationale edities[bewerken | brontekst bewerken]

TomorrowWorld[bewerken | brontekst bewerken]

Zie TomorrowWorld voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2013 was de eerste editie van TomorrowWorld in Chattahoochee Hills, Georgia. De laatste editie was in 2015.

Tomorrowland Brasil[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 was de eerste editie van Tomorrowland Brasil. Deze vond plaats in Itu, São Paulo op 17, 18 en 19 mei. De laatste editie in 2016. Tomorrowland heeft aangekondigd dat van 12 - 14 oktober 2023 de derde editie van Tomorrowland Brasil zal plaatsvinden.

Tomorrowland Winter[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 vond de eerste editie van Tomorrowland Winter plaats in Alpe d'Huez van 9 maart tot 16 maart. De editie in 2020 werd, op last van de Franse regering, afgelast door de dreiging van het coronavirus. Van 19 tot 26 maart 2022 vond op dezelfde locatie de tweede editie plaats voor 18.000 festivalgangers. In 2023 vond de uitverkochtte derde editie plaats van 18 tot 25 maart.

Digitale edities[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 ontwikkelde het festival een digitale editie om tijdens de Coronapandemie toch aanwezig te zijn.

Tomorrowland Around The World 2020[bewerken | brontekst bewerken]

De organisatie produceerde meer dan 60 DJ sets volledig digitaal en bracht deze op het virtuele eiland Pāpiliōnem. Het thema van deze editie was "The Reflection Of Love", en was geïnspireerd op het thema dat ook voorzien was voor het "echte" festival dit jaar.

Tomorrowland New Years Eve[bewerken | brontekst bewerken]

Het Around The World concept werd herhaald op oudjaar 2020 met een gesynchoniseerd aftelmoment over alle tijdszones. Dit virtueel event vond plaats in de digitale evenementenlocatie Naoz, in plaats van het virtuele eiland Pāpiliōnem.

Tomorrowland Around The World 2021[bewerken | brontekst bewerken]

In 2021 ging het online festival terug naar het virtuele eiland Pāpiliōnem. Het thema van deze editie was "Amicorum Spectaculum, Chapter II", geïnspireerd op het gelijknamige circus-thema van Tomorrowland 2017.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011, 2013 en 2014 is er een anthem uitgebracht voor Tomorrowland Belgium.

Tomorrowland Hymne[bewerken | brontekst bewerken]

Speciaal voor de tiende verjaardag maakte de filmcomponist Hans Zimmer de officiële "Tomorrowland Hymne" die sinds 2014 op elke jaareditie te horen is.[24]