Ton Derksen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ton Derksen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Anthony Abraham Derksen
Geboortedatum 1943
Geboorteplaats Meppel
Wetenschappelijk werk
Vakgebied wetenschapsfilosofie, cognitiefilosofie
Bekend van onderzoek naar justitiële dwalingen
Overig
Hobby's en andere bezigheden hobo
Portaal  Portaalicoon   Filosofie

Anthony Abraham (Ton) Derksen (Meppel, 1943) is een Nederlandse wetenschapsfilosoof en auteur.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Derksen studeerde filosofie, sociologie en geschiedenis in Groningen, Groot-Brittannië en in de VS. Hij was als hoogleraar wetenschapsfilosofie (later: cognitiefilosofie) verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en aan de Universiteit van Tilburg.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hij schrijft sinds 2006 boeken over mogelijke justitiële dwalingen als gevolg van manco's bij de werkwijze en de bewijsvoering van het Openbaar Ministerie in Nederland. Hij maakte naam door zijn activiteiten om tot herziening te komen van de zaak-Lucia de Berk. Zijn boek Lucia de Berk: reconstructie van een gerechtelijke dwaling zorgde voor een omslag in het denken over de zaak-Lucia de B. en uiteindelijk tot haar vrijlating.[1] Hij gaf colleges over bewustzijn, seminars over evolutionaire kenleer en cursussen aan het Openbaar Ministerie en de Politieacademie.

In het boek De ware toedracht onderzoekt hij de Puttense moordzaak, de Deventer moordzaak, de moordzaken Dorothea van Wijlick, Ina Post, Kevin Sweeney en het 'Drontense Bos'. In alle zaken zijn volgens Derksen de verkeerde personen veroordeeld.[1] In zijn boeken Verknipt bewijs, De Baybasin-taps en Rammelende argumenten voor de Hoge Raad schrijft hij over Baybasin die volgens hem ten onrechte veroordeeld is.[2][3][4]

Publicaties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]